Otpuštanja u američkoj centralnoj banci

Fed ukida oko 300 radnih mesta

BankeNovacSvet

22.9.2023 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 5

Fed ukida oko 300 radnih mesta Fed ukida oko 300 radnih mesta
Sistem Federalnih rezervi SAD skinuće oko 300 zaposlenih sa svog platnog spiska, što je malo i retko smanjenje broja zaposlenih u organizaciji koja je... Fed ukida oko 300 radnih mesta

Sistem Federalnih rezervi SAD skinuće oko 300 zaposlenih sa svog platnog spiska, što je malo i retko smanjenje broja zaposlenih u organizaciji koja je stalno rasla od 2010. godine kako su se širili njeni dometi u ekonomiji i regulatornoj agendi.

Portarol Feda naveo je da su smanjenja usresređena na osoblje 12 regionalnih rezervnih banaka američke centralne banke i uglavnom pogađaju poslove u oblasti informacionih tehnologija, uključujući neke koje nisu više potrebne zbog širenja kompjuterskog softvera zasnovanog na oblaku i pozicija povezanih sa sistemom Feda za obradu plaćanja, prenosi Reuters.

Smanjenje broja zaposlenih predstavlja kombinaciju odlaska u penziju, uključujući penzionisanja i otpuštanja. Prema godišnjim izveštajima i finansijskim dokumentima Feda, broj zaposlenih predviđen budžetom, trebalo bi da se smanji za više od 500 pozicija od 2022. do 2023. godine, sa 24.428 na 23.895.

Iako je reč o malom broju onih koji će biti skinuti sa platnog spiska u poređenju sa veličinom Feda, to je prvi put od 2010. godine da je smanjen budžet za zaposlene. Za razliku od federalnih agencija koje troše dolare od poreza, Fed se samofinansira.

Zarada Feda od imovine i naknada koje se naplaćuju bankama za niz usluga koristi se za plaćanje oko 6,3 milijarde dolara godišnjih troškova sistema u Vašingtonu i drugim gradovima. Fed uglavnom ostvaruje profit koji se predaje američkom trezoru, ali otkako je centralna banka počela da povećava kamatne stope, troši više nego što zarađuje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...