Glasanje na portalu Evropske centralne banke do kraja avgusta

Građani EU biraju kako će izgledati nova serija novčanica evra

EUNovac

10.7.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Građani EU biraju kako će izgledati nova serija novčanica evra Građani EU biraju kako će izgledati nova serija novčanica evra
Evropska centralna banka (ECB) pozvala je danas građane 20 članica zone evra da se izjasne o predloženim rešenjima za izgled naredne serije novčanica evra.... Građani EU biraju kako će izgledati nova serija novčanica evra

Evropska centralna banka (ECB) pozvala je danas građane 20 članica zone evra da se izjasne o predloženim rešenjima za izgled naredne serije novčanica evra.

Predsednica ECB Кristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je da novom serijom novčanica treba da se istakne snažna veza jedinstvene evropske valute i zajedničkog evropskog identiteta, prenela je agencija Beta.

„Želimo da se Evropljani prepoznaju u dizajnu novčanica evra i da stoga imaju aktivnu ulogu u izboru nove teme“, rekla je Lagard.

U uži izbor za novi dizajn banknote evra ušle su sledeće teme: „Budućnost pripada vama“, „Evropska kultura“, „Evropske vrednosti u prirodi“, „Naša Evropa i mi“, „Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne“, „Reke: vodotoci života u Evropi“ i „Ruke: zajedno gradimo Evropu“.

Građani će moći da glasaju na sajtu ECB do kraja avgusta a zatim bi Upravni savet ECB trebalo da izabere buduću temu do 2024. Nakon toga će biti otvoren konkurs za dizajn novih novčanica i građani će ponovo moći da se izjasne o mogućim rešenjima.

Odluka ECB o konačnom dizajnu nove serije novčanica očekuje se 2026.

ECB je navela u saopštenju da u svetu u kome se tehnologije brzo razvijaju i gde falsifikatori mogu lako da pristupe informacijama i materijalima, nove novčanice treba da se izdaju redovno. Pored toga, ECB je, kako je navela, odlučna da smanji uticaj novčanica evra na životnu sredinu tokom njihovog „životnog ciklusa“.

Takođe je ECB posvećena tome da banknote evra učini prepoznatljivijim i inkluzivnijim za građane svih starosnih i društvenih grupa, uključujući ranjivim grupama kao što su slepi i slabovidi.

 • Jj992

  10.7.2023 #1 Author

  I ako moze sto vise istih da poseduju.

  Odgovori

 • ELLA

  11.7.2023 #2 Author

  Sve bajno i sjajno. bira se izgled a što sve manje novčanica ima običan čovek to se svi prave da ne vide. Bitno da se bira izgled

  Odgovori

 • SHALIMAR

  11.7.2023 #3 Author

  Vazna je estetika,treba izglasati,mikotrpane to posao🙄

  Odgovori

 • STEPA

  12.7.2023 #4 Author

  Bitna je vrednost a ne izgled.

  Odgovori

 • PIKSI

  16.7.2023 #5 Author

  Vrlo zanimljivo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *