Od prošlog jula rasla osam puta na sadašnja četiri odsto

ECB će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom

BankeEU

4.7.2023 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ECB će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom ECB će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom
Evropska centralna banka (ECB) će, prema rečima predsednika Bundesbanke Joakima Nagela (Joachim Nagel), po svemu sudeći, još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom.... ECB će još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom

Evropska centralna banka (ECB) će, prema rečima predsednika Bundesbanke Joakima Nagela (Joachim Nagel), po svemu sudeći, još povećavati kamatne stope u borbi sa snažnom inflacijom.

Nemački guverner je dodao da je, iako usporava, stopa inflacije i dalje previsoka za opuštanje, prenosi DPA.

„Najnovije prognoze nagoveštavaju da ne možemo očekivati brzo stabilizovanje cena. Inflacija je upornija od očekivanog, i monetarna politika sada mora biti upornija i doslednija nego što se pretpostavljalo“, istakao je Nagel na bankarskom samitu u Frankfurtu.

Nakon godina sa kamatom na nuli, ili čak negativnom kamatom, ECB je proteklog leta pod pritiskom usijanih cena promenila kurs. Od jula je ECB osam puta povećavala referentnu kamatnu stopu, na sadašnja četiri odsto.

Pritom, predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) već je pred sledeće zasedanje Upravnog odbora 27. jula najavila novu korekciju naviše. Slično se izjasnio i Nagel, koji kao član odbora ECB saodlučuje o kamati.

„O daljem povećanju kamatnih stopa odlučićemo prema razvoju situacije i budućim podacima. Prema mom mišljenju, pred nama je ostalo još dosta putovanja“, rekao je Nagel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...