Oporavak od dužničke krize

Grčka će prodati 20 odsto udela u Nacionalnoj banci

BankeEUNovacRegion

19.10.2023 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Grčka će prodati 20 odsto udela u Nacionalnoj banci Grčka će prodati 20 odsto udela u Nacionalnoj banci
Grčka se sprema da proda 20 procenata udela u Nacionalnoj banci Grčke kao deo plana prodaje imovine, a njen cilj je da privuče što... Grčka će prodati 20 odsto udela u Nacionalnoj banci

Grčka se sprema da proda 20 procenata udela u Nacionalnoj banci Grčke kao deo plana prodaje imovine, a njen cilj je da privuče što više dugoročnih investitora.

Očekuje se da će prodaja biti obavljena sredinom novembra, naveli su izvori upoznati sa planom, koji su tražili da ne budu identifikovani, jer detalji posla još nisu javni, prenosi Bloomberg.

Helenski fond za finansijsku stabilnost, alat za dokapitalizaciju banaka koji je uspostavljen na početku programa pomoći Grčkoj, poseduje oko 40 odsto Nacionalne banke, čija je tržišna vrednost oko pet milijardi evra. Fond ne želi da odjednom proda svoj deo.

Plan je da se 15 odsto proda kroz proces izrade knjiga, a da se preostalih pet procenata ponudi maloprodajnim investitorma, rekao je jedan od izvora. Predstavnici Narodne banke i Helenskog fonda odbili su da komentarišu ove navode.

Grčka vlada želi brzo da pokrene pomenuti plan da bi signalizirala da se njen bankarski sektor vraća u normalu. Dužnička kriza koja je počela 2010. godine umanjila je bruto domaći proizvod zemlje za četvrtinu i opteretila njene banke više od 100 milijardi evra loših kredita.

Zajmodavci su uspeli da smanje svoj koeficijent nenaplativih kredita ispod 10 odsto, a ekonomija od 208 milijardi evra sada raste brže od drugih evropskih zemalja. Helenski fond poseduje 27 odsto udela u Piraeus banci, kao i devet procenata u Alpha banci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...