država će se rešiti vlasničkog udela u bankama

Micotakisov plan za reformu grčke ekonomije

EU

5.7.2023 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Micotakisov plan za reformu grčke ekonomije Micotakisov plan za reformu grčke ekonomije
Ponovo izabrani grčki premijer Kirijakos Micotakis želi da ubrza tempo reformi na početku svog drugog mandata dok nastoji da iskoristi odlučujuću većinu koju je... Micotakisov plan za reformu grčke ekonomije

Ponovo izabrani grčki premijer Kirijakos Micotakis želi da ubrza tempo reformi na početku svog drugog mandata dok nastoji da iskoristi odlučujuću većinu koju je osvojio na izborima kako bi godine krize u zemlji konačno ostavio iza sebe.

Kao jasan signal investitorima, 55-godišnji premijer obećao je da će prevremeno otplatiti 5,3 milijarde evra (5,8 milijardi dolara) za naredne dve godine bilateralnih zajmova za spasavanje, dobijenih od evropskih zemalja, piše Bloomberg.

Odbacivanje statusa jedinog emitenta obveznica u evrozoni sa štetnim rejtingom označilo bi simboličan trenutak za Grčku, 13 godina nakon što su rani talasi dužničke krize smanjili njen rejting.

U intervjuu za Bloomberg, Micotakis je postavio niz planova i ciljeva za naredne četiri godine koji imaju za cilj da konsoliduju poziciju zemlje u Evropskoj uniji nakon godina ekonomskih teškoća. On je obećao da će prihode Grka značajno približiti rezultatima u drugim zemljama EU i ubrzati tempo smanjenja duga uz podsticanje upotrebe obnovljive energije i povećanje izvoza na 60 odsto bruto domaćeg proizvoda sa 50 odsto.

„Prvi cilj, i mislim da je on veoma ostvariv, jeste da dođemo do investicionog rejtinga pre kraja godine“, kaže Micotakis.

Micotakis je prošlog meseca osvojio preovlađujuću većinu za još četiri godine na funkciji, dajući svojoj konzervativnoj administraciji mandat da sprovodi politiku naklonjenu investitorima koju je hvalio tokom svoje kampanje. To međutim znači i smanjivanje duga zemlje od čak 356 milijardi evra, najvećeg u odnosu na BDP u evrozoni.

Osim ekonomskog programa, Micotakis je izneo u razgovoru i svoj politički projekat koji nastoji da izgradi novi konsenzus u središtu grčke politike.

Izborni rezultat je pokazao da Micotakis drži na odstojanju krajnju desnicu — koja je napredovala u najvećim evropskim ekonomijama — dok je istovremeno svojim levičarskim rivalima pružio poraz koji je ubedio opozicionog lidera i bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa da podnese ostavku na mesto lidera pokreta Siriza.

Micotakisova partija desnog centra Nova demokratija dobila je 40,6 odsto glasova, što joj je dalo 158 članova u parlamentu od 300 mesta.

Micotakis je upravljanje ekonomijom učinio centralnim stubom svoje kampanje za reizbor. Nezaposlenost je za vreme njegovog prvog mandata više nego prepolovljena od njenog vrhunca od 28 odsto, dok je zbirna vrednost akcija i obveznica porasla. Opšti indeks Atinske berze ove godine je porastao za više od 39 odsto.

Grčka će nastaviti sa inicijalnom javnom ponudom Međunarodnog aerodroma u Atini početkom 2024. godine, rekao je Micotakis. Plan je da IPO obuhvati 30 odsto udela u aerodromu, pri čemu je najveći akcionar kompanije izrekao da je spreman da kupi 10 odsto tih akcija.

„Takođe, želimo da oslobodimao državni udeo u bankama“, rekao je premijer. Državni Helenski fond za finansijsku stabilnost, alat za dokapitalizaciju banaka koji je uspostavljen na početku programa spasavanja zemlje pre 13 godina, već je započeo proces izlaska iz grčkih kreditora.

Helenski fond trenutno drži 40 odsto udela u National Bank of Greece, 27 odsto u Piraeus Bank, devet procenata u Alpha Bank i 1,4 odsto vlasništva u Eurobank Ergasias Services and Holdings.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...