rast na beogradskoj berzi

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao 2,3 odsto

BerzaNovacSrbija

30.1.2023 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao 2,3 odsto Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao 2,3 odsto
Na Beogradskoj berzi protekle nedelje indeks Belex15 porastao je 2,3 odsto na 852,4 poena, a akcija Naftne industrije Srbije (NIS) dostigla je 705 dinara,... Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao 2,3 odsto

Na Beogradskoj berzi protekle nedelje indeks Belex15 porastao je 2,3 odsto na 852,4 poena, a akcija Naftne industrije Srbije (NIS) dostigla je 705 dinara, saopštila je u ponedeljak brokerska kuća Momentum Securities.

„Protekla trgovačka sedmica donela je snažan rast domaćeg tržišta akcija uz pojačanu investicionu aktivnost, dok je ukupan promet na trgovanju, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigao 984,4 miliona dinara ili 8,4 miliona evra“, navedeno je u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

Akcija NIS-a je bila najtraženija, vrednost prometa je bila 23,8 miliona dinara, uz rast cene na nedeljnom nivou od 3,7 odsto na 705 dinara.

Akcija NIS-a je maksimalno, tokom nedelje dostigla 710 dinara, ali ponuda, verovatno domaćih penzionih fondova koji su nedeljama unazad najveći prodavci NIS-ovih akcija, nije prihvaćena.

Dodaje se da ti institucionalni investitori imaju regulatorna ograničenja u pogledu visine udela u pojedinačnim hartijama od vrednosti zbog čega su ih ponudili na prodaju.

Akcije Dunav osiguranja oporavile su se 3,5 odsto na 1.122 dinara, uz promet od 6,2 miliona dinara i osim na početku sedmice nisu se spuštale ispod granice od 1.100 dinara. Trenutna tržišna kapitalizacija te najveće osiguravajuće kuće iznosi oko 145 miliona evra, dok se očekuje da je kompanija prošle godine obračunala bruto premiju od oko 300 miliona evra.

Prioritetne akcije Philip Morris-a nastavile su trend solidnog trgovanja uprkos činjenici da je nedavno prošao presek za isplatu dividende iz prošlogodišnje dobiti. Ukupan promet ovih akcija iznosio je dva miliona dinara, uz blagi rast cene na 7.290 dinara.

Akcije Alfa plama spustile su se 0,4 odsto na 23.500 dinara, uz promet od 1,6 miliona dinara. Kompanija je izvestila da je održana vanredna skupština akcionara na kojoj je doneta odluka o prinudnom otkupu akcija po ceni od 20.892 dinara.

Investitori koji su, kako je navedeno, proteklih sedmica kupovali akcije Alfe po višoj ceni očito očekuju da bi sudskim putem mogli osporiti visinu cene za prinudni otkup akcija koji će neminovno biti sproveden.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.