Uvođenje poreza na dobit od trgovanja digitalnim sredstvima skupo koštalo platforme

Indijske kripto berze u oktobru izgubile 97 odsto obima trgovanja

Hi-techNovacPoslovanjeSvet

5.1.2023 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Indijske kripto berze u oktobru izgubile 97 odsto obima trgovanja Indijske kripto berze u oktobru izgubile 97 odsto obima trgovanja
Indijske kripto berze su od februara 2022. godine izgubile veliki udeo u obimu trgovanja u odnosu na strane platforme. Između februara i oktobra 2022.... Indijske kripto berze u oktobru izgubile 97 odsto obima trgovanja

Indijske kripto berze su od februara 2022. godine izgubile veliki udeo u obimu trgovanja u odnosu na strane platforme.

Između februara i oktobra 2022. godine, domaće kripto berze u Indiji “ustupile” su 3,8 milijardi dolara stranim platformama, navodi se u izveštaju analitičkog centra Esya iz Nju Delhija. Do oktobra 2022, globalni učesnici u tržištu kao što su Binance i Coinbase povećali su svoj udeo u kripto tržištu u Indiji na 67,6 odsto. U novembru 2021. godine taj udeo je iznosio 50 odsto.

Ova promena je izazvana pooštravanjem političkog stava, zajedno sa uslovima na globalnom tržištu, piše Quartz.

“Ukoliko ulagači usmere svoje aktivnosti van zemlje, porez na virtuelnu digitalnu imovinu (VDA) je kontraproduktivan”, navodi se u izveštaju Esya.

Indijsko tržište kriptovaluta počelo je da raste u toku pandemije, pri čemu su ukupna sredstva kojima raspolaže do februara 2022. godine dostigla više od pet milijardi. Međutim, ovo tržište je počelo da se smanjuje nakon što je doneta odluka da u 2022. godini porez na dobit od trgovine kriptovalitama bude od 30 odsto, zajedno sa odbitkom poreza od jedan odsto za izvorne (TDS) sertifikate. U budžetu nisu predviđene odredbe za otpis gubitaka.

Ovakva politika samo je pogoršala uslove nastale usled globalnih tendencija u kojima indijske kripto berze posluju.

Kolaps međunarodnih platformi za trgovanje kriptovalutama kao što su FTX i Vauld pogodio je globalni obim trgovanja, ali najgori udar su pretrpele indijske berze kao što su WazirX, CoinSwitch i CoinDCX.

“Indijske VDA berze su u oktobru 2022. godine izgubile 97,1 odsto obima trgovanja u poređenju sa odgovarajućim obimom u januaru 2022. U ovom periodu, strane berze su izgubile samo 36,3 odsto”, navodi se u izveštaju Esya.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.