Cene hrane i dalje generator poskupljenja

Inflacija u Nemačkoj blago usporila na 6,2 odsto u julu

EUNovac

8.8.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Inflacija u Nemačkoj blago usporila na 6,2 odsto u julu Inflacija u Nemačkoj blago usporila na 6,2 odsto u julu
Stopa inflacije u Nemačkoj u julu je iznosila 6,2 odsto na godišnjem nivou, što je „popuštanje“ u odnosu na junskih 6,4 procenta, saopštio je... Inflacija u Nemačkoj blago usporila na 6,2 odsto u julu

Stopa inflacije u Nemačkoj u julu je iznosila 6,2 odsto na godišnjem nivou, što je „popuštanje“ u odnosu na junskih 6,4 procenta, saopštio je Savezni zavod za statistiku a prenela agencija dpa.

„Uprkos tome, inflacija je još snažna,“ ocenila je čelnica tog zavoda Rut (Ruth) Brand i naglasila da cene hrane ostaju generator inflacije.

Ukazala je i da su energenti ponovo poskupeli posle dva meseca opadajućih cena.

Međugodišnja stopa poskupljenja hrane u maloprodaji bila je 11 odsto, nešto manje nego u junu, dok su energenti od jula 2022. poskupeli za 5,7 odsto a najviše struja – za 17,6 odsto.

Tempo rasta cena je u julu bio 0,3 odsto slabiji nego prethodnog meseca, a rezultati su u skladu sa preliminarnom procenom, naveli su iz Saveznog zavoda za statistiku.

Inflacija je, inače, u jesen prošle godine izbila na za Nemačku rekordnih 8,8 odsto i od tada postepeno usporava. Evropska centralna banka dugoročno nastoji da inflaciju zadrži na manje od dva odsto, podseća dpa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.