Trpi najveća poreska opterećenja u evropi

Nestaje nemački srednji sloj

EUU fokusu

7.8.2023 16:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nestaje nemački srednji sloj Nestaje nemački srednji sloj
Takozvanji srednji sloj društva u Nemačkoj nalazi se „na ivici“ jer u Evropi trpi najveće poresko opterećenje, saopštio je u ponedeljak ekonomski institut Ifo.... Nestaje nemački srednji sloj

Takozvanji srednji sloj društva u Nemačkoj nalazi se „na ivici“ jer u Evropi trpi najveće poresko opterećenje, saopštio je u ponedeljak ekonomski institut Ifo.

„Sa opterećenjem od oko 50 odsto bruto prihoda u nemačkom sistemu poreza i transfera, ljudi srednjih primanja zapravo na raspolaganju imaju samo polovinu svakog evra koji zarade,“ rekao je šef odeljenja Ifo za makroekonomiju i istraživanja Andreas Pajl (Andreas Peichl).

Više od četiri petine nemačkih građana sebe same svrstava u srednji sloj. U stzvarnosti, udeo je već osetno manji.

Prema definiciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razoj (OECD), u Nemačkoj 2019. srednji sloj je činilo oko 26 miliona domaćinstava, odnosno 63 odsto stanovništva i dva odsto manje nego 2007.

Taj pad „izgleda kao relativno umeren, ali značajan je u poređenju sa drugim evropskim zemljama“, rekao je istraživač Ifo Florijan Dorn (Florian Dorn).

OECD u srednji sloj neke zemlje ubraja domaćinstva koja raspolažu sa između 75 i 200 odsto prosečnih primanja. U Nemačkoj, to je za samce značilo između 17.475 i 46.600 evra, a za parove sa dvoje dece raspon je 36.698 i 97.860 evra godišnje.

  • Jj992

    8.8.2023 #1 Author

    Da kod nas nije milion puta gore, mozda bi ovo bila strasna vest.

    Odgovori

  • Bellica

    13.8.2023 #2 Author

    To me i plasi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...