Prema podacima Svetske banke za 2022. godinu

Kina najbolja svetska ekonomija po paritetu kupovne moći

Svet

7.8.2023 09:47 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kina najbolja svetska ekonomija po paritetu kupovne moći Kina najbolja svetska ekonomija po paritetu kupovne moći
Kina je prva zemlja u svetu po paritetu kupovne moći u odnosu na BDP, prema podacima Svetske banke za 2022. godinu. Sledeće posle Kine... Kina najbolja svetska ekonomija po paritetu kupovne moći

Kina je prva zemlja u svetu po paritetu kupovne moći u odnosu na BDP, prema podacima Svetske banke za 2022. godinu. Sledeće posle Kine su SAD, Indija i Japan, a Rusija je na petom mestu u svetu.

Paritet kupovne moći određuje koliko je nacinalne valute različitih zemalja potrebno za kupovinu određene potrošačke korpe, a izračunava se u američkim dolarima, prenosi Komersant.

Prema podacima Svetske banke o BDP-u zemalja sveta za 2022. godinu po paritetu kupovne moći, Rusija je sa 5.330 milijardi dolara zauzela peto mesto u svetu i prvo među zemljama u Evropi. Prvorangirana Kina je ostvarila 30.300 milijardi dolara, SAD 25.500 milijardi, Indija 11.800 milijardi, a Japan 5.700 milijardi dolara.

Analitičari Svetske banke ocenjuju da će do 2030. godine prvih pet zemalja zadržati svoje pozicije, s tim što će se smanjiti razlika između Indije i SAD, a Rusija će se približiti Japanu. Prema njihovim predviđanjima, BDP Rusije trebalo bi da poraste do tada ukupno 7,9 odsto.

Prema nominalnom BDP-u na kraju prošle godine, prve na rang listi su SAD, a slede ih Kina, Japan, Nemačka, Indija, Velika Britanija, Francuska i Rusija.

  • AJA

    7.8.2023 #1 Author

    Kina je maltene u svemu prva tako da nista cudno

    Odgovori

  • Vale

    7.8.2023 #3 Author

    Treba da se ugledamo na kineze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...