Kako je Češka obuzdala rast cena

Inflacija za manje od dve godine oborena sa 18 na dva odsto

BankeEUNovac

14.6.2024 15:00 Autor: Vladimir Jokanović 4

Inflacija za manje od dve godine oborena sa 18 na dva odsto Inflacija za manje od dve godine oborena sa 18 na dva odsto
Češka narodna banka (ČNB) uspela je da obori inflaciju sa 18 odsto, koliko je ona iznosila u julu 2022. godine na današnjih dva do... Inflacija za manje od dve godine oborena sa 18 na dva odsto

Češka narodna banka (ČNB) uspela je da obori inflaciju sa 18 odsto, koliko je ona iznosila u julu 2022. godine na današnjih dva do tri odsto, a ključne zasluge za to pripisuju se guverneru Alešu Mihlu. On je na čelo češke centralne banke došao kada je inflacija bila na vrhuncu.

„U svom prvom govoru nakon imenovanja, obećao sam javnosti da ćemo smanjiti inflaciju sa 18 procenata na ciljana dva odsto u roku od dve godine”, rekao je Mihl na letnjem sastanku zvaničnika centralnih banaka, koji je održan u Londonu, prenosi Central Banking.

Prema rečima češkog guvernera, ČNB koristi neobične pokazatelje pri smanjenju inflacije. Potrošnja električne energije, naplata putarina i online pretrage za beneficije za nezaposlene su uzeti u obzir. „Najpre smo pretpostavili da je inflacija uglavnom posledica rastućih troškova uvezene energije i roba“, kazao je Mihl.

„To je kao kada otvorite novu bocu kečapa, okrenete je, ali kečap ostane zaglavljen u boci. Ova nestašica robe je dovela do rasta cena. Kada su problemi u lancima snabdevanja rešeni i potražnja normalizovana, došlo je do viška robe. Slično kao kada kečap konačno iscuri iz boce, ali mnogo više nego što ste želeli. Tada smo uočili popuštanje uskih grla i dezinflaciju u trgovinskoj robi”, rekao je Mihl.

Nova strategija centralne banke bila je zadržavanje viših kamatnih stopa duže, a u to vreme, stopa je bila sedam odsto. ČNB je takođe počela da se fokusira na potrebu za jakim deviznim kursom, rekao je Mihl. Lokalni ekonomisti su bili skeptični, ali investitori su verovali centralnoj banci.

Bez ikakve intervencije na deviznom tržištu, kruna je počela da jača i dostigla je svoju najjaču tačku prema evru u proleće 2023, kazao je guverner. Centralna banka takođe je uložila velike napore u komunikaciju. Mihl i ostali članovi odbora davali su intervjue za Bloomberg i najuticajnije češke novine kako bi objasnili strategiju, a on je koristio Instagram, Facebook i X da dopre do šire publike.

Dok se češka ekonomija hladila, visoke globalne cene počele su da padaju. Proizvodnja je usporila tokom perioda zaključavanja zbog pandemije, tako da nije dobro reagovala na nagli porast potražnje nakon završetka zaključavanja, objasnio je guverner.

Centralna banka je dalje fokusirala na objašnjavanje ljudima da se mora izbeći spirala rasta plata i cena kako bi se smanjila inflaciona očekivanja. ČNB je morala da pokaže uzdržanost u platama, pa su plate članova odbora bile zamrznute u 2023. godini, dok su ostali zaposleni dobili povišicu od 4,5 odsto. Ukupna inflacija u 2023. bila je 10,7 odsto, dodao je Mihl.

Rezultat svega bio je da je inflacija je počela da pada prema cilju centralne banke od dva odsto, a ČNB je počela da popušta monetarnu politiku krajem 2023. godine. Do februara i marta 2024. inflacija je dostigla dva odsto, ali je u aprilu i maju zabeležen porast na 2,9 i 2,6 odsto. „Lično bih više voleo da inflacija bude nešto ispod dva odsto, a ne iznad“, istakao je Mihl.

Trenutna kamatna stopa centralne banke iznosi 5,25 procenata, nakon smanjenja od 25 baznih poena u decembru i tri smanjenja od po 50 baznih poena u februaru, martu i maju. Na sledećem sastanku odbor će razmatrati smanjenje između 25 i 50 baznih poena, ali ČNB će ostati oprezna, naveo je češki guverner.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.