London štiti domaće vlasništvo strateški važnih kompanija

Britanska vlada nije želela da UAE preuzmu BP

Firme u fokusuInvesticije

14.4.2024 11:45 Autor: Vladimir Jokanović 6

Britanska vlada nije želela da UAE preuzmu BP Britanska vlada nije želela da UAE preuzmu BP
Državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), navodno je nedavno razmatrala mogućnost kupovine britanske kompanije BP, ali pregovori nisu... Britanska vlada nije želela da UAE preuzmu BP

Državna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), navodno je nedavno razmatrala mogućnost kupovine britanske kompanije BP, ali pregovori nisu odmakli dalje od preliminarnih razgovora.

Tri izvora agencije Reuters, koja je objavila ova saznanja pod oznakom ekskluzivno, upućena u situaciju navode da je ADNOC na kraju odlučio da BP nije prava kompanija za njegovu strategiju. Jedna od osoba istakla je da su politički faktori takođe uticali na odustajanje.

Kompanija ADNOC, vredna 110,3 milijarde dolara, godinama je zaostajala za svojim konkurentima, što su investitori i analitičari naveli kao razlog zašto je britanska firma potencijalna meta za preuzimanje. Američki naftni divovi su u središtu najveće konsolidacije u industriji decenijama unazad, ali velike evropske naftne kompanije nisu.

Investitori su kažnjavali BP zbog planova za smanjenje proizvodnje fosilnih goriva i bržeg prelaska na obnovljive izvore energije u poređenju s konkurentima poput Shella, Exxona i Chevronga. U februaru 2023. godine, BP je povukao svoje ambiciozne planove za energetsku tranziciju.

S druge strane, ADNOC je povećao kapacitet proizvodnje nafte i gasa, a izvršni direktor Sultan al-Džaber nastoji da preoblikuje ovu državnu kompaniju u globalnog naftnog diva. Kompanija, koja nije na berzi dovoljno je velika da razmotri preuzimanje manjih konkurenata poput BP-a.

Foto: Wikimedia Commons

ADNOC i BP su direktno pregovarali poslednjih meseci, a ADNOC je takođe tražio savet od investicionih banaka o potencijalnom dogovoru, tvrde dve osobe upućene u razgovore. ADNOC je razmatrao sve opcije u vezi BP-a, uključujući kupovinu velikog udela. Velike kompanije obično procenjuju tržišnu vrednost i stratešku vrednost konkurenata za potencijalne akvizicije. BP je bio samo jedna od mnogih kompanija koje je ADNOC razmatrao, tvrde izvori.

ADNOC je takođe razmatrao i druge inostrane kompanije kako bi dobio pristup većem portfelju gasa i tečnog prirodnog gasa (TPG). ADNOC i BP odbili su da komentarišu ove navode, kao i britansko Ministarstvo za biznis. Akcije BP-a na londonskoj berzi porasle su za čak 2,5 odsto na početku trgovanja u petak, dostigavši 533,9 penija po akciji, što je njihov najviši nivo od oktobra, nadmašujući rast od 0,8 procenata šireg indeksa FTSE 100 i rast od 1,3 odsto konkurentskog Shella.

ADNOC je prošle godine dao neobavezujuću ponudu od oko 12,1 milijardu dolara za akviziciju nemačkog proizvođača plastike i hemikalija Covestro. Takođe su bili u pregovorima s austrijskim OMV-om da stvore hemijskog diva s kombinovanim godišnjim prihodom od više od 20 milijardi dolara. U decembru su se dogovorili da kupe udeo evropskog proizvođača hemikalija OCI u kompaniji Fertiglobe za 3,6 milijardi dolara.

Velika Britanija donela je Zakon o nacionalnoj bezbednosti i investicijama (NSI) 2022. godine, dajući vladi moć da interveniše u akvizicijama iz razloga nacionalne bezbednosti, uključujući energetsku industriju. U prošlosti su različite britanske vlade obavestile BP da će blokirati sve pokušaje inostranih kompanija da je preuzmu, zbog strateškog značaja kompanije.

UAE je izrazilo interesovanje za investiranje u britansku nuklearnu infrastrukturu, izvestili su prošlog meseca britanski mediji. Britanska vlada prošlog meseca efektivno je zaustavila preuzimanje novina Telegraph od UAE i planira da zabrani stranim vladama da poseduju novine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...