Naftna kompanija povećala dividendu za 10 odsto

BP u četvrtom kvartalu ostvario najveću zaradu od osnivanja firme

BiznisBolji posaoPoslovanjeSvet

7.2.2023 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BP u četvrtom kvartalu ostvario najveću zaradu od osnivanja firme BP u četvrtom kvartalu ostvario najveću zaradu od osnivanja firme
Naftna kompanije BP najavila je da planira da poveća potrošnju i podigne povrat deoničarima nakon što je zabeležila prihode do skoro 28 milijardi dolara,... BP u četvrtom kvartalu ostvario najveću zaradu od osnivanja firme

Naftna kompanije BP najavila je da planira da poveća potrošnju i podigne povrat deoničarima nakon što je zabeležila prihode do skoro 28 milijardi dolara, što je najveća godišnja zarada u 114. godina postojanja ove kompanije.

Grupa je u 2022. godini ostvarila profit od 27,7 milijardi dolara, nadmašivši tako zaradu iz 2008. od 26,3 milijarde dolara. Ovaj iznos je više nego dvostruko veći u odnosu na profit od 12,8 milijarde dolara ostvaren u 2021. godini, piše Financial Times.

Osnovna zarada u poslednja tri meseca u godini iznosila je 4,8 milijardi dolara, što je rast u odnosu na 3,3 milijarde dolara ostvarenog profita u 2021. godini i neznatno ispod prosečne procene analitičara od pet milijardi dolara.

Kompanija BP je iz tih razloga u četvrtom kvartalu povećala dividendu za 10 odsto i najavila plan otkupa akcija u vrednosti od 2,75 milijardi dolara.

Kapitalni troškovi kompanije u 2022. iznosili su 16,3 milijarde dolara. Sledeće godine naftna kompanija planira da potroši između 16 i 18 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na prethodno ciljani iznos između 14 i 16 milijardi dolara godišnje do 2025. godine.

“Sada nam je jasnije nego ikada da nakon poslednje tri godine svet želi i potrebna mu je sigurna i povoljna energija, kao i niža stopa ugljenika”, izjavio je generalni direktor BP-a Bernard Luni (Bernard Looney).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...