Ključna vrednost poslovnih anđela ulaganje u kompanije u veoma ranoj fazi razvoja

Objavljen Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji

InvesticijePreduzetnik

1.12.2022 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Objavljen Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji Objavljen Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji
Projekat „Srbija Inovira“, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub, i Inicijativa „Digitalna Srbija“, objavili su Vodič za anđeosko... Objavljen Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji

Projekat „Srbija Inovira“, koji zajednički sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub, i Inicijativa „Digitalna Srbija“, objavili su Vodič za anđeosko investiranje u Srbiji, kako bi potencijalnim poslovnim anđelima i startapima pomogli da još bolje razumeju prednosti i sam proces anđeoskog investiranja, kao i različite opcije za investiranje iz poreskog i pravnog aspekta.

U saopštenju je objašnjeno da anđeosko investiranje predstavlja važan podsticaj domaćem startap ekosistemu, jer poslovni anđeli startapima ne pružaju samo finansijska sredstva, već i svoje poslovno znanje i iskustvo.

Dodaje se da je zajednica poslovnih anđela u Srbiji u kontinuiranom porastu i da je čine imućni pojedinci koji podržavaju startape tako što investiraju sredstva, vreme, kontakte i znanje u njihov razvoj. Ključna vrednost poslovnih anđela je to što ulažu u kompanije dok su još uvek u veoma ranoj fazi razvoja i najčešće aktivno učestvuju u razvoju kompanije.

„Poslednjih godina vidimo porast ponude i tražnje u Srbiji, kada je u pitanju anđeosko investiranje. Ima sve više startapa koji već u ranim fazama razvoja demonstriraju ozbiljan potencijal za rast i sve više ljudi koji žele da investiraju u njih. Javno komuniciranje ovih investicija je veoma važno jer se tako ekosistemu, odnosno startapima, daje signal da je ovakva vrsta podrške dostupna“, izjavila je programska direktorka za startap ekosistem u Inicijativi „Digitalna Srbija“ Nataša Škrbić.

S druge strane, kako je naglasila, veći broj domaćih investitora odličan je pokazatelj stranim investitorima da postoji poverenje i potencijal u poslovnom ekosistemu.

Prema rečima rukovodioca tima za pristup izvorima finansiranja u okviru projekta „Srbija inovira“ u zemlji i u regionu Slobodana Zebića, interesovanje za investiranje u inovativne startap kompanije od strane bogatih pojedinaca beleži konstantan rast.

„S obzirom na sve izazove koje ovaj vid investiranja nosi sa sobom i na strani anđela invesitora, ali i na strani startap kompanija u najranijim fazama poslovanja, važno je da postoje projekti i inicijative koji pružaju ekspertsku podršku i daju osećaj sigurnosti. Sve to je dobar signal koji povećava atraktivnost našeg tržišta za ulaganja domaćih i stranih invesitora, pa i anđela“, istakao je Zebić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...