Advokat Đorđe Nikolić ocenjuje najnoviju odluku kao izuzetno pozitivnu

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta povećava broj građevinskih projekata

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnine

15.5.2023 08:01 Autor: Marko Andrejić 3

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta povećava broj građevinskih projekata Ukidanje naknade za konverziju zemljišta povećava broj građevinskih projekata
Usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ukida konverzija građevinskog zemljišta uz naknadu, izazvalo je velike polemike... Ukidanje naknade za konverziju zemljišta povećava broj građevinskih projekata

Usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji kojim se ukida konverzija građevinskog zemljišta uz naknadu, izazvalo je velike polemike u javnosti. Iako je iz Vlade Srbije saopšteno da je to jedan od načina da se ubrzaju procedure za izdavanje građevinskih dozvola i omogući da proces izdavanja bude transparentniji, mnogi ekonomisti su već izneli svoju ocenu da je ova odluka izuzetno loša.

Milan Kovačević u razgovoru za Biznis.rs kaže da se ukidanjem naknade „stvaraju nejednaki uslovi na tržištu i da se bogati manjina“, dok je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić prethodno prokomentarisao da je ova odluka „katastrofalna“.

Ipak, ima i drugačijih mišljenja, pa tako advokat Đorđe Nikolić iz kancelarije NKO Partners, član Srpske asocijacije menadžera (SAM), ocenjuje ovu odluku kao izuzetno pozitivnu. On u razgovoru za Biznis.rs podseća na svoj stav da je još uvođenje konverzije zemljišta uz naknadu – izmenama zakona o planiranju i izgradnji tokom 2009. godine – bilo loše rešenje i sa pravnog i sa praktičnog aspekta.

„To se pokazalo kao tačno jer je ovim propisom praktično onemogućena gradnja na brojnim lokacijama širom Srbije. Tokom 2015. godine izvršene su izmene Zakona o planiranju i izgradnji, i usvojen je zakon o konverziji uz naknadu, čime je delimično rešen problem jer su određene kategorije zemljišta bile izuzete od plaćanja naknade i sužen je broj lokacija za koje je ostala obaveza plaćala naknade. Ove izmene su uticale na značajno povećanje izgradnje objekata u Srbiji u narednom periodu. Žao mi je što tom prilikom nije ukinuta naknada za sve kategorije zemljišta, jer je od tada prošlo osam godina, ali – bolje ikad nego nikad“, ističe Nikolić.

Đorđe Nikolić / Foto: SAM

On pojašnjava da, što se tiče dosadašnjih korisnika koji će steći pravo svojine na zemljištu bez naknade, oni će moći slobodno da trguju ovim zemljištem, a ko želi da gradi moći će da pribavi građevinsku dozvolu ukoliko je gradnja dozvoljena planskim aktima. Budući vlasnici će biti privatni vlasnici zemljišta, kao i bilo koje druge privatne imovine.

Kada je reč o postupcima koji su u toku, naš sagovornik navodi da će svi postupci konverzije uz naknadu, koji su u toku pred nadležnim organima lokalnih samouprava u skladu sa zakonom o konverziji uz naknadu, biti obustavljeni s obzirom na to da se pomenuti zakon ukida.

Lica koja su sada oslobođena plaćanja naknade direktno će se obraćati Agenciji za prostorno planiranje Republike Srbije (koja treba da počne sa radom u roku od tri meseca od usvajanja izmena zakona), koja će utvrđivati da li je konkretno zemljište predviđeno za javnu namenu ili ne. Ukoliko nije predviđena javna namena, Agencija će rešenje o odobrenju konverzije bez naknade direktno prosleđivati nadležnoj službi katastra nepokretnosti koja će po službenoj dužnosti vršiti upis prava svojine na ime dotadašnjeg korisnika. Što se tiče preostalih manjinskih grupa koja još uvek nisu oslobođena plaćanja naknade – sportska društva, udruženja, poljoprivredne i stambene zadruge i lica na koje se primenjuje Aneks G sporazuma o sukcesiji – ona će morati da sačekaju odnošenje posebnih propisa, i podzakonskih akata koja će regulisati konverziju u njihovom slučaju. Ali to je mali broj lokacija na celoj teritoriji Republike Srbije“, napominje Đorđe Nikolić.

A šta će ukidanje ove naknade značiti za tržište nekretnina i građevinsku industriju? Kolike prihode bi na ovaj način mogla da izgubi država i lokalne samouprave?

Suštinski će značiti povećanje građevinskih projekata i broja lokacija koje će biti u ponudi na prodaju na tržištu. Država i lokalna samouprava neće faktički izgubiti ništa, naprotiv, imaće dodatne prihode od poreza i drugih dažbina koje se redovno naplaćuju prilikom prometa nepokretnosti i izgradnje (porez na prenos apsolutnih prava, doprinos za uređenje građevinskog zemljišta koji je značajan prihod lokalnih samouprava). Za očekivati je da će povećana gradnja posledično pozitivno uticati na potrošnju i u ostalim granama privrede“, smatra Nikolić.

Naš sagovornik zaključuje da će ukidanjem konverzije uz naknadu faktički tek sada biti omogućena izgradnja na određenom broju lokacija, s obzirom na to da je konverzija prava na zemljištu bila preduslov da bi se uopšte podneo zahtev za dobijanje građevinske dozvole. A tamo gde se grade neki objekti „logično je da neko treba da radi, pa će ukidanje konverzije uz naknadu svakako dovesti i do povećanja zaposlenosti“.

Nikolić: „Uvođenje naknade bilo pokušaj rešavanja spornih privatizacija“

Ustavni sud Republike Srbije je sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu bez naknade za privilegovane kategorije lica svojom Odlukom već proglasio neustavnim i protivpravnim. Da li to znači da je ova predložena izmena zakona praktično protivustavna?

„Po mom mišljenju, samo uvođenje konverzije uz naknadu 2009. godine bilo je protivustavno zbog toga što je to bio pokušaj da se na retroaktivan način reši problem spornih privatizacija velikih društvenih sistema koji su imali pravo korišćenja na atraktivnom zemljištu velikih površina, što je pravno neispravno, a praktično vrlo loše rešenje koje nije dalo nikakav rezultat. Samo je blokiran razvoj i promet značajnog broja nepokretnosti, a nisam čuo ni za jedan slučaj u praksi za ovih petnaestak godina, od kada je uvedena konverzija uz naknadu, da je bilo koji subjekt platio značajniji iznos na ime konverzije uz naknadu“, zaključuje Đorđe Nikolić.

 • Lik Orijent

  15.5.2023 #1 Author

  Poklanjanje državnog zemljišta bi još više povećao broj građevinskih projekata, a dodeljivanje besplatnog građevinskog materijala bi tek bio pravi potez. Naravno, ne svima, samo nekima. Gde nalazite ove likove?

  Odgovori

 • Andrija

  15.5.2023 #2 Author

  Zakon o konverziji donesen retroaktivno 2009. a privatizacija bila 2004,2005.Do 2009. konverzija je bila bez nadoknade.Od 2009. do 2023. nije bilo ozbiljne konverzije.Izmenama će biti ispravljena greška iz 2009.Ono malo onih koji su platili vratiti im novac.

  Odgovori

 • SENSEI

  17.5.2023 #3 Author

  Da li će ovo ubrzati neke procedure ili ne, vreme će pokazati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...