Gradska uprava prima ponude izvođača do 20. oktobra

Za novu toplanu u Boru raspisan tender vrednosti milijardu dinara

BiznisInfrastrukturaInvesticije

18.9.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za novu toplanu u Boru raspisan tender vrednosti milijardu dinara Za novu toplanu u Boru raspisan tender vrednosti milijardu dinara
Gradska uprava Bora raspisala je tender za izvođača radova na izgradnji nove toplane. Kako se navodi u specifikaciji posla, predviđena je izgradnja toplane kapaciteta... Za novu toplanu u Boru raspisan tender vrednosti milijardu dinara

Gradska uprava Bora raspisala je tender za izvođača radova na izgradnji nove toplane.

Kako se navodi u specifikaciji posla, predviđena je izgradnja toplane kapaciteta 74 megavata (MW) koju je potrebno povezati na postojeći distributivni sistem prema projektu koji će izvođač dobiti od investitora nakon potpisivanja ugovora.

Predviđeno je da objekat nove kotlarnice ima površinu od 800 kvadratnih metara, dok će magacin i radionice imati površinu od 400 kvadratnih metara. Takođe, specifikacijom se predviđa izrada projektne dokumentacije, izgradnja portirnice, demontaža, ispitivanje i ponovna montaža i setifikacija dva gasna vrelovodna kotla, kao i dimnjaka i ostale opreme koju je moguće prebaciti u novu toplanu.

Između ostalog, potrebno je i izraditi toplovod dužine do 1.100 metara i povezivanje na postojeću mrežu, kao i izgradnja nove trafostanice, piše eKapija.

Projektom izgradnje nove toplane predviđeno je, između ostalog i izmeštanje dva kotla kapaciteta po 17 megavata iz postojeće toplane i ugradnja u novu toplanu kao i ugradnja jednog novog kotla kapaciteta 40 megavata u pogonski objekat.

Toplana i dim
Foto: Pixabay.com

Novoprojektovana toplana će koristiti komprimovani prirodni gas (CNG) kao osnovno gorivo, a lako ložno ulje EVRO EL kao rezervno gorivo. Navedeno gorivo je ekološki prihvatljiv energent, čiji je uticaj na okolinu kontrolisan i u granicama dozvoljenih vrednosti.

Projektom izgradnje nove toplane predviđena je ugradnja kotlova i sve prateće opreme, cirkulacionog sistema, ugradnja ekspanzionog i diktir sistema, sistema za pripremu vode, ugradnja novog rezervoara lakog ložnog ulja i pretakališta CNG kao i ugradnja sve druge prateće opreme, cevovoda i armature za gas, lakog ložnog ulja i pripreme vode za novoprojektovano kotlovsko postrojenje.

Nakon ugradnje merno regulaciona stanica za CNG se daje u mesečni najam korisniku JKP Toplana Bor.

Garatni rok za ugrađene kotlove,opremu i radove je minimum dve godine.

Vrednost javnog poziva iznosi 1.083.333.333 dinara, a rok za završetak radova je kraj 2025. godine. Rok za podnošenje ponuda je 20. oktobar.

 • SABRINA

  18.9.2023 #1 Author

  Napokon, nešto od investicija i u borskom kraju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.