Prosečni krediti porasli za 17 odsto

JPMorgan povećao prihode u trećem kvartalu

BankeNovacSvet

14.10.2023 10:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

JPMorgan povećao prihode u trećem kvartalu JPMorgan povećao prihode u trećem kvartalu
Najveća američka banka JPMorgan objavila je tromesečne poslovne rezultate koji su bili malo iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući višim kamatnim stopama Feda i preuzimanju posrnule... JPMorgan povećao prihode u trećem kvartalu

Najveća američka banka JPMorgan objavila je tromesečne poslovne rezultate koji su bili malo iznad tržišnih očekivanja, zahvaljujući višim kamatnim stopama Feda i preuzimanju posrnule First Republic Bank.

Prihodi u trećem tromesečju porasli su 21,9 odsto na 39,87 milijardi dolara i nadmašili konsenzusne procene od 39,40 milijardi dolar, piše Momentum, prenosi SEEbiz.

Zarada po deonici (EPS) skočila je 39 odsto na 4,33 dolara i bila je iznad očekivanja od 3,94 dolara, odnosno neto dobit porasla je 35 odsto na 13,2 milijarde dolara.

Rast profitabilnosti najvećim je delom posledica rasta neto prihoda od kamata nakon što je Fed nastavio intenzivan ciklus povećanja kamatnih stopa tokom godine. Neto prihod od kamata skočio je 30 odsto na 22,9 milijardi dolara, dok je ovo povećanje bez učinka imovine First Republic Bank iznosilo 21 procenat.

Uspešno treće tromesečje omogućilo je upravi banke da ponovo poveća prognozu u pogledu očekivanog neto prihoda od kamata u 2023. godini sa 87 na 89 milijardi dolara. Banka očekuje da će se oba činioca koji su omogućili izvanredno dobar rezultat, neto prihod od kamata i rashodi po kreditima, „s vremenom normalizovati“.

Kompanija ove godine očekuje rekordan iznos neto prihoda od kamata (u milijardama dolara). Uprkos tom rastu, uprava banke ostala je vrlo oprezna s obzirom na nekoliko geopolitičkih rizika, uključujući rat u Ukrajini i sukob u Izraelu.

„Ovo je možda najopasnije vreme u svetu u poslednjih nekoliko decenija“, navela je uprava banke, a među problemima su istaknuti visoki deficit i opšti nivo zaduženosti SAD-a, visoka inflacija i snažno tržište rada koje vodi pritisak za rast plata.

Prosečni krediti porasli su za 17 odsto, a prosečni depoziti smanjeni za četiri procenta, pri čemu su pasivne kamate porasle sa 2,24 na 2,53 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...