Na predberzanskom trgovanju vrednost akcija svetskog zajmodavca niža za 3,4 odsto

Investiciona banka JPMorgan Chase izgubila 524 miliona dolara

BankeNovacPoslovanje

13.4.2022 19:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Investiciona banka JPMorgan Chase izgubila 524 miliona dolara Investiciona banka JPMorgan Chase izgubila 524 miliona dolara
Investiciona banka JPMorgan Chase objavila je rezultate za prvi kvartal, i kako se navodi u izveštaju, banka beleži oštar pad profita u odnosu na... Investiciona banka JPMorgan Chase izgubila 524 miliona dolara

Investiciona banka JPMorgan Chase objavila je rezultate za prvi kvartal, i kako se navodi u izveštaju, banka beleži oštar pad profita u odnosu na prethodnu godinu.

Profit svetskog zajmodavca pao je za 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa sada iznosi 8,28 milijardi dolara, odnosno 2,63 dolara po deonici, saopšteno je iz njujorške banke. Prihod je pao za skromnih pet odsto na 31,59 milijardi dolara, te je premašio očekivanja analitičara za prvi kvartal.

Vrednost akcija banke pala je 3,4 odsto u predberzanskom trgovanju, piše CNBC.

Iz investicione banke je saopšteno da je JPMorgan napravio kreditne rezerve od 902 miliona dolara u slučaju gubitaka vezanih za pozajmice. Takođe, zabeleženi su i gubici od 524 miliona dolara do kojih su doveli pad vrednosti i ograničeno širenje. Kombinovano, ova dva faktora oduzela su 36 odsto od kvartalne zarade.

Generalni direktor banke Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) izjavio je da svetski zajmodavac ostaje optimističan po pitanju ekonomije, barem kratkoročno, uzimajući u obzir da poslovni bilansi i potrošnja ostaju na “zdravim” nivoima. Međutim, dodao je da očekuje značajne geopolitičke i ekonomske izazove uzrokovane visokom inflacijom, problemima u nabavnim lancima i sukobom u Ukrajini.

Foto: TradingView/Pregled vrednosti akcija za prethodnih mesec dana

Provizija banke za kreditne gubitke, koji uključuju i 902 miliona dolara naknade za rezerve, bila je 1,46 milijardi dolara, što je značajno više u odnosu na 617,5 miliona dolara, koliko su očekivali analitičari.

Prošlog meseca prihodi od trgovanja u ovoj banci su pali za 10 odsto, ali su zbog nestabilnosti uzrokovana sukobima u Ukrajini i sankcija Rusiji dalje prognoze nemoguće.

Analitičari očekuju da će, zahvaljujući komercijalnim kreditima koji su doveli do rasta od osam odsto u prvom kvartalu, JPMorgan zabeležiti povećanje oblasti pozajmica.

Prošlog meseca, banka je saopštila da će ograničiti svoje poslovanje u Rusiji. Dajmon je u svom godišnjem pismu akcionarima poručio da rukovodstvo ne brine izloženost banke u Rusiji, ali da bi svakako mogla izgubiti oko milijardu dolara.

Vrednost akcija investicione banke JPMorgan pala je 16,9 odsto od početka godine, što je lošiji rezultat u odnosu na pad KBW bankarskog indeksa od 10 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...