Stopa obavezne rezerve banaka biće smanjena

Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju

BankeNovacSvet

26.11.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju
Kina je najavila da će ponovo sniziti stopu obavezne rezerve banaka, po drugi put u ovoj godini, čime će osloboditi 500 milijardi juana ili... Kina osigurala 500 milijardi juana za posustalu ekonomiju

Kina je najavila da će ponovo sniziti stopu obavezne rezerve banaka, po drugi put u ovoj godini, čime će osloboditi 500 milijardi juana ili 69,8 milijardi dolara dugoročne likvidnosti kako bi podržala posustalu privredu.

Stopa obavezne rezerve banaka biće od 5. decembra smanjena za četvrtinu postotnog boda, objavila je kineska centralna banka. To će smanjiti prosečnu ponderisanu stopu rezervi finansijskih institucija na 7,8 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Novo smanjenje bilo je očekivano nakon što su državni mediji u sredu preneli vladino saopštenje da će Kina nastojati održati primerenu likvidnost dobro tempiranim smanjenjem stope obvezne rezerve, uz druge instrumente monetarne politike.

Centralna banka već je u aprilu snizila stopu, takođe četvrtinu postotnog boda, podseća Reuters.

Kineska centralna banka vodi opreznu politiku, nastojeći da podrži posustalu ekonomiju i istovremeno izbegne osetno smanjenje kamatnih stopa koje bi moglo pojačati pritiske na rast cena, a potencijalno podstaći i odliv kapitala iz Kine.

Američke Federalne rezerve (Fed) i centralne banke drugih velikih ekonomija, uključujući Evropsku centralnu banku (ECB), podižu pak kamatne stope kako bi obuzdale visoku inflaciju.

Kineska privreda znatno je usporila u oktobru, a najnoviji talas slučajeva zaraze korona virusom dodatno je raspirio zabrinutost za rast na kraju godine, s obzirom na krizu na nekretninskom tržištu u Kini i slabiju svetsku potražnju za kineskom robom.

Kineski gradovi uveli su karantin i druge mere kako bi zauzdali ponovni rast broja zaraženih, prigušivši ekonomske izglede i nade da će azijski div u skorije vreme značajno ublažiti oštru politiku suzbijanja covida.

Vlada je poslednjih meseci preduzela niz mera kako bi podržala rast, fokusirajući se na potrošnju na infrastrukturu i ograničenu podršku građanima, istovremeno ublaživši ograničenja finansiranja za sektor nekretnina.

U prva tri ovogodišnja kvartala ekonomija je porasla samo tri odsto, znatno slabije od ciljane godišnje stope od 5,5 odsto.

 • MAJA

  27.11.2022 #1 Author

  Dobro je procitati

  Odgovori

 • MADMAX

  27.11.2022 #2 Author

  U njihovu ekonomiju nema niko uvid pa je sve irelevantno. Plagijatori.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  27.11.2022 #3 Author

  Narod koji na sve misli unapred

  Odgovori

 • kaćica

  27.11.2022 #4 Author

  Pametno razmisljaju zato su prvi u svemu

  Odgovori

 • Boba3

  27.11.2022 #5 Author

  Kinezi se oporavljaju najbrze na svetu

  Odgovori

 • DANIJELA

  27.11.2022 #6 Author

  Znacajna pomoc ekonomiji, svaka im cast.

  Odgovori

 • Ika

  27.11.2022 #7 Author

  Stali su iza svoje privrede, moćna država.

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.11.2022 #8 Author

  Kina preduzima mnoge mere kako bi uslovi u zemlji bili normalni i za privredu i za ljude…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  27.11.2022 #9 Author

  Odličan potez, svaka čast, verujem da će taj gest svima biti od velike koristi.

  Odgovori

 • MARE

  27.11.2022 #10 Author

  Sumnjam da ce smaniiti stepen rizika

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...