Okončan protest zaposlenih u kineskoj fabrici za proizvodnju Apple uređaja

Kompanija Foxconn uputila izvinjenje radnicima zbog „tehničke greške“ prilikom isplata

Firme u fokusuPoslovanjeSvetU fokusu

24.11.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kompanija Foxconn uputila izvinjenje radnicima zbog „tehničke greške“ prilikom isplata Kompanija Foxconn uputila izvinjenje radnicima zbog „tehničke greške“ prilikom isplata
Kompanija Foxconn, jedan od dobavljača tehnološkog giganta Apple, saopštila je da se izvinjava zbog “tehničke greške” u sistemima za isplatu dan nakon što je... Kompanija Foxconn uputila izvinjenje radnicima zbog „tehničke greške“ prilikom isplata

Kompanija Foxconn, jedan od dobavljača tehnološkog giganta Apple, saopštila je da se izvinjava zbog “tehničke greške” u sistemima za isplatu dan nakon što je u kineskoj fabrici za proizvodnju iPhone telefona počeo protest nezadovoljnih radnika.

Video-snimci pokazuju na hiljade radnika kako marširaju u fabrici u gradu Džengdžou, najvećem postrojenju za proizvodnju iPhone telefona na svetu. Razlozi za protest su restrikcije uvedene zbog korona virusa i neisplaćeni prekovremeni rad.

Osobe koje su snimale proteste tvrde da su pripadnici kineske policije tukli radnike. Jedan od radnika Foxconn fabrike je za BBC izjavio da je situacija u međuvremenu rešena. 

Prošlog meseca, rast broja zaraženih korona virusom doveo je do zatvaranja fabrike, zbog čega su neki od radnika otišli svojim kućama. Kompanija je tada regrutovala nove radnike, obećavajući im izdašne bonuse.

Međutim, jedan radnik je rekao da su ti ugovori promenjeni tako da „nisu mogli da dobiju obećanu pomoć“, i dodao da su bili u karantinu bez hrane.

Kompanija Foxconn je objavila saopštenje u kom se navodi da je “došlo do tehničke greške” prilikom isplate, i dodala da je plata novih regruta onakva kakvu je kompanija navela na “zvaničnim posterima za zapošljavanje”.

Iz kompanije je saopšteno da neprestano komuniciraju sa pogođenim zaposlenima u vezi sa platama i bonusima i da daju sve od sebe da “reše probleme” i usliše “razumne zahteve zaposlenih“.

Radnik fabrike je za BBC takođe izjavio da je dobio 8.000 juana (1.120 dolara) i da će dobiti još 2.000 juana. On je dodao da demonstranata više nema i da će se on i njegove kolege vratiti na svoja radna mesta.

Fabrika u Džengdžou zapošljava više od 200.000 ljudi, a njoj se proizvode Apple uređaji među kojima su iPhone 14 Pro i Pro Max.

U odvojenom saopštenju, kineske vlasti su donele odluku da se Džengdžou zatvori, navodeći da ljudi neće moći da napuste to područje bez testa na virus Covid-19 sa negativnim rezultatom. Ova mera pogađa više od šest miliona ljudi.

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je Kinu da revidira strategiju nulte tolerancije na Covid-19, uzimajući u obzir da se ekonomski rast ove zemlje usporava.

Druga ekonomija sveta u tri meseca do kraja juna zabeležila je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

  • BIJUTI27

    24.11.2022 #1 Author

    Od izvinjenja se ne živi..

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.11.2022 #2 Author

    Tehnicka greska ne postoji,izgovor kada su shvatli da su u problemu…

    Odgovori

  • DUSICA

    25.11.2022 #3 Author

    Pokušali da prevare radnike ali im nije prošlo.

    Odgovori

  • LEKi

    26.11.2022 #4 Author

    Da nije tuzno bilo bi smešno

    Odgovori

  • TATJANA

    26.11.2022 #5 Author

    Kad su videli da nemaju kud, morali su da se izvinjavaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...