Novi talas epidemije u Kini

Zatvaranja u Pekingu, masovna testiranja širom zemlje

Svet

22.11.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zatvaranja u Pekingu, masovna testiranja širom zemlje Zatvaranja u Pekingu, masovna testiranja širom zemlje
Parkovi, tržni centri i muzeji zatvoreni su u utorak u Pekingu, dok su u više kineskih gradova nastavljena masovna testiranja na Covid-19. Kina se... Zatvaranja u Pekingu, masovna testiranja širom zemlje

Parkovi, tržni centri i muzeji zatvoreni su u utorak u Pekingu, dok su u više kineskih gradova nastavljena masovna testiranja na Covid-19. Kina se opet bori sa porastom broja slučajeva zaraze korona virusom, što je produbilo zabrinutost za ekonomiju i umanjilo nadu za brzo ponovno otvaranje.

U Kini je u ponedeljak prijavljeno 28.127 novih lokalnih slučajeva zaraze, što je blizu dnevnog vrhunca od aprila, prenosi Guardian. Oko polovine tog broja su zaraženi u Čungkingu i Guandžou, gde su vlasti zatvorile pojedine delove gradova i grade montažne bolnice, prenosi Financial Times. U Pekingu broj slučajeva raste, a stanovnici se pozivaju da ostanu kod kuće.

Prvi put posle šest meseci u Kini su zabeleženi smrtni slučajevi od posledica zaraze korona virusom. Tokom vikenda tri osobe su preminule, a u ponedeljak još dve. Najnoviji talas epidemije predstavlja test za Kinu, koja je napravila određena prilagođavanja u svojoj politici nulte tolerancije virusa Covid-19.

Čak i nakon izmenjenih smernica, Kina ostaje jedinstvena po svojim strogim epidemiološkim ograničenjima, uključujući potpuno zatvorene granice skoro tri godine nakon početka pandemije. Pooštravanje mera u Pekingu i drugim gradovima je ono što je nedavno teško oštetilo privredu Šangaja.

Nova zatvaranja obnovila su zabrinutost investitora za ekonomiju, dovela su do pada globalnih akcija i slabljenja cena nafte. Analitičari procenjuju da je oko 20 odsto ukupnog kineskog BDP-a pod nekim vidom izolacije ili ograničenja u odnosu na 15,6 odsto u odnosu na prošlu nedelju. Sličan procenat BDP-a bio je odsečen tokom blokade Šangaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...