Restriktivne mere protiv korona virusa dovele do smanjenja fabričkih marži

Profit u sektoru industrijske proizvodnje u Kini i dalje pada

NovacPoslovanjeSvetVesti

27.6.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Profit u sektoru industrijske proizvodnje u Kini i dalje pada Profit u sektoru industrijske proizvodnje u Kini i dalje pada
Profiti kineskih industrijskih firmi smanjeni su zbog usporene proizvodnje u maju, nakon oštrog pada u aprilu, a i pored toga što je proizvodnja ponovo... Profit u sektoru industrijske proizvodnje u Kini i dalje pada

Profiti kineskih industrijskih firmi smanjeni su zbog usporene proizvodnje u maju, nakon oštrog pada u aprilu, a i pored toga što je proizvodnja ponovo započeta restriktivne mere protiv korona virusa dovele su do snižavanja fabričkih marži.

Profit je pao 6,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je manje u odnosu na aprilski pad od 8,5 odsto, navodi se u izveštaju koji je objavio Nacionalni biro za statistiku, piše Reuters.

Poboljšanje u maju je podstaknuto rastom profita u industriji rudarenja uglja i ekstrakcije gasa i nafte, pošto je rusko-ukrajinski sukob podstakao rast cena dobara na svetskom nivou.

Ipak, profit u proizvodnom sektoru u maju je pao za 18,5 odsto, pošto je značajno povećana proizvodnja opreme, naveo je u saopštenju statističar Džu Hong (Zhu Hong). U aprilu je profit u ovom sektoru bio niži za 22,4 odsto.

Neke fabrike su ponovo započele operacije u gradovima kao što je Šangaj, ali slabo tržište nekretnina i bojazan od novog talasa pandemije bacaju senku na fabričku proizvodnju i podstiču sumnje da će oporavak druge svetske ekonomije biti slabiji nego što se očekivalo.

Profit industrijskih firmi je porastao jedan odsto međugodišnje, na 3,44 biliona juana (514 milijardi dolara) u periodu od januara do maja. U automobilskoj proizvodnji profiti su se smanjili u prvih pet meseci 37,5 odsto, a najveće gubitke pretrpela je metalurška industrija sa padom od 64,2 odsto.

U istom periodu prihod u industrijskom sektoru je porastao 9,1 odsto, do 53,16 biliona juana, usporavajući u odnosu na 9,7 odsto, koliko je dostigao do aprila.

Uprkos ukupnom rastu u industrijskom sektoru, zbog smanjene potražnje za čelikom, aluminijumom i drugim ključnim industrijskim proizvodima kineska inflacija u fabričkom sektoru je usporena do najnižeg nivoa.

Kineska vlada je u maju donela niz mera u vezi sa industrijskom, fiskalnom, finansijskom i investicionom politikom kako bi se izborila sa štetom koju je privredi naneo korona virus.

Vlada ove države je postavila kao cilj rast od 5,5 odsto, a analitičari navode da je to teško izvodljivo ako se uzme u obzir prilično skupa politika “nulte tolerancije” na virus Covid-19.

  • MIŠKOVIĆ

    28.6.2022 #1 Author

    Kina će naći rešenje da izađe iz ovakve situacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #2 Author

    Da ne brinemo za Kinu,jaki su oni…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...