Pod blokadom 412 miliona ljudi

Nova masovna zatvaranja gradova u Kini

Svet

23.11.2022 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 5

Nova masovna zatvaranja gradova u Kini Nova masovna zatvaranja gradova u Kini
Nagli porast zaraze korona virusom širom kontinentalne Kine otežava vladi da sprovodi politiku nulte tolerancije na Covid-19 bez vraćanja na model oštrih blokada. Dnevni... Nova masovna zatvaranja gradova u Kini

Nagli porast zaraze korona virusom širom kontinentalne Kine otežava vladi da sprovodi politiku nulte tolerancije na Covid-19 bez vraćanja na model oštrih blokada. Dnevni broj slučajeva zaraze popeo se na oko 28.000, što je približno nivou iz aprila tokom strogih karantina u Šangaju.

Najnoviji talas epidemije Covid-19 pogodio je južni grad Guangdžou, Peking i mnoge centralne delove Kine, što je navelo lokalne zvaničnike da pooštre ograničenja za poslovne i društvene aktivnosti ovog meseca. Od ponedeljka oko 412 miliona ljudi pogođeno je merama zatvaranja, dok ih je nedelju dana ranije bilo 340 miliona, prenosi CNBC.

Prema ocenama analitičara, Kina je možda već prošla tačku bez povratka, jer je malo verovatno da će nastaviti da sprovodi politiku nulte tolerancije na Covid-19 bez još jednog strogog zatvaranja u šangajskom stilu. Karantini su opteretili ekonomiju, koja je usporila rast dok je Šangaj bio zatvoren na tri odsto tokom prva tri kvartala tekuće godine.

U smislu BDP-a, skoro 20 odsto kineske privrede negativno je reagovalo na najnovije mere kontrole širenja korona virusa, što je blizu maksimuma od 21,2 odsto zabeleženih sredinom aprila tokom zatvaranja Šangaja, navode ekonomske analize japanske finansijske kompanije Namura.

Peking je nedavno nagovestio spremnost da ublaži ograničenja i uvede neke mere finog podešavanja, ali sada je gotovo izvesno da će uslediti nova zatvaranja milionskih gradova. Velike manifestacije već su odložene za nekoliko meseci, a zatvoreni su mnogi parkovi i tržni centri, dok su stambeni kompleksi zaključani.

  • TATJANA

    23.11.2022 #1 Author

    Oni su bas disciplinovan narod

    Odgovori

  • BIJUTI27

    23.11.2022 #2 Author

    Njihovi karantini su gori nego zatvor.. 🤷‍♀️

    Odgovori

  • IVAN

    23.11.2022 #3 Author

    Ova korona se ne predaje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.11.2022 #4 Author

    U Kini je sve po strogom protokolu,suzbijaju novi talas totalnim zatvaranje sto im i dozvoljava jaka ekonomija..

    Odgovori

  • Anna

    24.11.2022 #5 Author

    Ovo su veštačka zatvaranja. Samo je pitanje kome ide u prilog sve to?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...