Druga ekonomija sveta pod pritiskom korona virusa i jačanja dolara

Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene

Svet

21.11.2022 10:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene
Narodna banka Kine zadržala je u ponedeljak nepromenjene referentne kamatne stope treći mesec zaredom, jer su slabiji juan i nesmanjeni odlivi kapitala nastavili da... Kineske kamatne stope ostaju nepromenjene

Narodna banka Kine zadržala je u ponedeljak nepromenjene referentne kamatne stope treći mesec zaredom, jer su slabiji juan i nesmanjeni odlivi kapitala nastavili da ograničavaju sposobnost Pekinga da ublaži monetarne uslove za podršku ekonomiji.

Primarna stopa na jednogodišnji kredit zadržana je na 3,65 odsto, dok je petogodišnja stopa ostala na 4,30 odsto. Ipak, slaba potražnja za kreditima i mračniji izgledi za rast naveli su neke trgovce i analitičare tržišta da predvide marginalno smanjenje referentne stope za hipoteke od sledećeg meseca kako bi podstakli širu ekonomiju, prenosi Reuters.

U međuvremenu, sve veće razlike u politici u odnosu na druge velike ekonomije, posebno na SAD, mogle bi da pogoršaju tokove sredstava. Najnoviji zvanični podaci pokazuju da su inostrani investitori prodavali svoje vlasništvo u kineskim obveznicama devet meseci zaredom, zaključno sa oktobrom, što je najduži zabeleženi odliv.

Razlika u prinosu između Kine i SAD kretala se na najširem nivou u poslednjih 15 godina, a juan je ove godine izgubio više od 10 odsto u odnosu na dolar, a godišnji pad mogao bi da bude najveći od 1994. godine. Juan je u ponedeljak oslabio za 0,5 procenata, prenosi Investing.

Kineska nacionalna valuta je pod pritiskom neizvesnosti oko povećanja kamatnih stopa u SAD, koje su bile ključni faktor pritiska tokom ove godine. Kina se suočava sa najgorim stanjem epidemije Covid-19 u poslednjih sedam meseci. Očekuje se da će zbog toga druga najveća svetska ekonomija pretrpeti težak udarac usled uvođenja strogih karantina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...