Pandemija korona virusa koči poslovnu aktivnost u drugoj ekonomiji sveta

Kineske finansijske firme zahtevaju od radnika da se vrate u kancelarije

NovacPoslovanjeSvet

26.12.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kineske finansijske firme zahtevaju od radnika da se vrate u kancelarije Kineske finansijske firme zahtevaju od radnika da se vrate u kancelarije
Neke kineske finansijske institucije zahtevaju od zaposlenih da se što pre vrate u kancelarije jer je odsustvo trgovaca i ostalih zaposlenih na važnim pozicijama... Kineske finansijske firme zahtevaju od radnika da se vrate u kancelarije

Neke kineske finansijske institucije zahtevaju od zaposlenih da se što pre vrate u kancelarije jer je odsustvo trgovaca i ostalih zaposlenih na važnim pozicijama u toku protekle nedelje, uzrokovano masovnom epidemijom korona virusa, počelo da ometa poslovanje.

Kompanija Sinolink Securities traži od zaposlenih koji su bili bolesni ili u karantinu sedam dana da se vrate na posao ukoliko više nemaju nikakve simptome, a isti zahtev su uputili i onima čiji su članovi porodice pozitivni na korona virus, navodi Bloomberg.

Neobično niska stopa dolazaka u kancelariju dovela je do značajnih zastoja u poslovanju, navode iz ove firme. Portparol firme Sinolink iz Šangaja navodi da kompanija nastavlja da se fokusira na segmente poslovanja koji su u vezi sa dobrobiti zaposlenih, bezbednošću na poslu i kontinuitetom poslovanja.

Jedan investicioni fond je u toku vikenda prekinuo ranije propisanu praksu prema kojoj osoblje može da se vrati u kancelariju samo sa negativnim rezultatima testa na Covid-19 koji je obavljen u prethodna 72 časa, navodi anonimni izvor, dodajući da se rukovodioci trude da zadrže u kancelariji što više ljudi kako bi osigurali kontinuitet poslovanja.

Dve kompanije za upravljanje sredstvima napravile su kompromis tako što su trgovcima zaraženim korona virusom omogućile da trgovanje po prvi put obavljaju od kuće, kažu upućeni izvori. Firme zahtevaju od zaposlenih koji su na bolovanju da u kućama instaliraju kamere kako bi mogle da prate njihove transakcije kada budu u stanju da rade, dodaju izvori.

Ovi zahtevi dolaze u trenutku kada broj zaraženih korona virusom, koji je prošle nedelje procenjen na blizu 37 miliona u jednom danu, počinje značajno da utiče na ekonomske aktivnosti u zemlji. Brzo ukidanje restrikcija koje su u skladu sa nultom tolerancijom na Covid-19 dovelo je do nesputanog širenja veoma zarazne omikron varijante u populaciji sa niskim nivoom prirodnog imuniteta.

Poremećaji u poslovanju su toliko iznenadni i nepodnošljivi da su gradovi, uključujući zapadnu metropolu Čongking i one u istočnom proizvodnom centru provincije Džeđijang, zahtevali od zaposlenih sa blagim simptomima da se vrate na posao.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...