Povećanja potrošnja, politika nulte tolerancije na korona virus i usporavanje ekonomije uticale na prihode

Deficit kineskog budžeta premašio bilion dolara

SvetVesti

20.12.2022 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deficit kineskog budžeta premašio bilion dolara Deficit kineskog budžeta premašio bilion dolara
Kineski budžetski deficit dostigao je rekordni nivo ove godine jer su se prihodi vlade smanjili zbog usporavanja ekonomije i politike nulte tolerancije na Covid-19,... Deficit kineskog budžeta premašio bilion dolara

Kineski budžetski deficit dostigao je rekordni nivo ove godine jer su se prihodi vlade smanjili zbog usporavanja ekonomije i politike nulte tolerancije na Covid-19, dok se potrošnja povećala.

Uvećani fiskalni deficit u periodu of januara do novembra iznosio je 7,75 biliona juana (1,1 billion dolara), prema računici Bloomberga baziranoj na podacima iz Ministarstva finansija. Uvećana fiskalma pozicija uključuje opšte javne budžete i fondove za sve nivoe administracije, piše Bloomberg.

Opšti javni prihodi u prvih 11 meseci u godini smanjena je za tri odsto, na 18,55 biliona juana. U oktobru je taj pad iznosio 4,5 odsto. Prihodi od poreza na imovinu, koji se plaćaju prilikom kupovine ili prodaje imovine, pali su za 23,8 odsto na međugodišnjem nivou.

Opšta javna potrošnja je povećana za 6,2 odsto na međugodišnjem nivou, odnosno na 22,73 biliona juana. Prihodi vlade od prodaje prava na korišćenje zemljišta pali su 24 odsto na međugodišnjem nivou. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...