Usporavanje druge najveće svetske ekonomije

Pad fabričkih cena u Kini

SvetVesti

9.12.2022 10:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad fabričkih cena u Kini Pad fabričkih cena u Kini
Kineske fabričke cene pokazale su godišnji pad drugi mesec u novembru, dok je potrošačka inflacija usporila, što ukazuje na slabu aktivnost i slabu potražnju... Pad fabričkih cena u Kini

Kineske fabričke cene pokazale su godišnji pad drugi mesec u novembru, dok je potrošačka inflacija usporila, što ukazuje na slabu aktivnost i slabu potražnju u privredi koja je sputana strogim kontrolama pandemije. Analitičari očekuju da će vlada zadržati niske kamatne stope i preduzeti mere za jačanje poverenja.

Indeks proizvođačkih cena (PPI) pao je za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je nepromenjeno u odnosu na godišnji pad zabeležen u oktobru, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku objavljeni u petak. To je bilo sporije nego što je očekivano, prema anketi agencije Reuters. Deflaciju proizvođača predvodila je industrija čelika u kojoj su cene pale za 18,7 odsto.

Novembarski indeks potrošačkih cena (CPI) porastao je najsporijim tempom u poslednjih osam meseci, rastući za 1,6 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je manje od godišnjeg rasta za 2,1 odsto, koliko je zabeleženo u oktobru. Ekonomisti ocenjuju da podaci ukazuju na to da ekonomski zamah nastavlja da slabi.


Na zasedanju Politibiroa Komunističke partije Kine ranije ove nedelje naglašeno je da će se vlada tokom iduće godine fokusirati na stabilizaciju rasta, promovisanje domaće potražnje i otvaranje prema svetu. Vlada će preduzeti dalje mere podsticanja ekonomije o čemu svedoči ublažavanje politike nulte tolerancije na Covid-19.

Rast druge po veličini svetske ekonomije oslabio je ove godine, u velikoj meri zbog beskompromisnih ograničenja protiv širenja korona virusa, a pad globalne potražnje takođe je uticao na to. Deflacija proizvođačkih cena i blaža inflacija potrošačkih cena u novembru pratili su rekordno širenje korona virusa i posledična ograničenja.

Cene hrane porasle su za 3,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u oktobru zabeležen rast od sedam odsto. U kategoriji hrane, cene svinjetine najviše su uticale na smanjenje inflacije. Ona je u novembru bila 34,4 odsto skuplja nego pre godinu dana, dok je u oktobru taj procenat bio 51,8.

Ukupni inflatorni pritisak u Kini ostaje nizak. Očekuje se da će inflacija CPI u 2023. godini biti oko 1,6 odsto, dok će u tekućoj godini iznositi dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...