Napuštanje politike nulte tolerancije na Covid-19 podstaklo berze

Jačanje vrednosti kineskih akcija

BerzaNovacSvetVesti

8.12.2022 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jačanje vrednosti kineskih akcija Jačanje vrednosti kineskih akcija
Vrednosti kineskih berzanskih akcija porasle su u četvrtak, podstaknute najavom velikih promena stroge politike nulte tolerancije na Covid-19. Hongkonški indeks Hang Seng ojačao je... Jačanje vrednosti kineskih akcija

Vrednosti kineskih berzanskih akcija porasle su u četvrtak, podstaknute najavom velikih promena stroge politike nulte tolerancije na Covid-19.

Hongkonški indeks Hang Seng ojačao je za dva procenta, a kineski CSI 300 za 0,2 odsto, nakon što je Peking u sredu najavio široka opuštanja restriktivnih mera, Financial Times. Japanski indeks Topix i južnokorejski Kospi oslabili su za po 0,7 odsto.

Nove mere, koje je objavio kineski Državni savet kao plan u 10 tačaka, usledile su nakon sastanka politbiroa Komunističke partije koji je naglasio prioritet stabilizacije ekonomije, a ne borbe protiv Covid-19.

Plan je, kako se navodi, donet u svetlu slabljena virulencije Omikron varijante korona virusa. Nove mere donete su u cilju daljeg uspostavljanja ravnoteže između protivpandemijskog delovanja i društvenog i ekonomskog razvoja, preneo je Global Times.

Kineska ekonomija porasla je za tri procenta u prva tri kvartala tekuće godine, što je znatno ispod godišnjeg cilja od oko 5,5 odsto. Analitičari predviđaju da će rast kineske ekonomije tokom cele 2022. godine biti nešto viši od tri odsto.


Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...