"Fond" bez neophodne dozvole

Komisija za hartije od vrednosti upozorava investitore na „Serbian Build Fund“

BerzaInvesticijeNekretnineNovac

1.5.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Komisija za hartije od vrednosti upozorava investitore na „Serbian Build Fund“ Komisija za hartije od vrednosti upozorava investitore na „Serbian Build Fund“
Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije upozorila je investicionu javnost na internet stranicu https://serbianbuildfund.com/. Kako se navodi u saopštenju, putem ove stranice promoviše... Komisija za hartije od vrednosti upozorava investitore na „Serbian Build Fund“

Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije upozorila je investicionu javnost na internet stranicu https://serbianbuildfund.com/. Kako se navodi u saopštenju, putem ove stranice promoviše se ulaganje u investicione fondove koji ulažu u nepokretnosti, bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti.

“Serbian Build Fund se reklamira kao „prvi srpski investicioni fond za upravljanje nekretninama, visoko regulisan i revidiran od strane vodećih kompanija u oblasti revizije i knjigovodstva“. Na ovoj stranici vidimo da se „fond“ direktno poredi sa otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, koji imaju potrebnu dozvolu Komisije i koji posluju u potpunosti u skladu sa regulativom. „Fond“ se promoviše i na društvenim mrežama Linkedin, Facebook i Instagram”, ističu iz Komisije i dodaju da je oblast investicionih fondova u Republici Srbiji uređena Zakonom o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Zakonom o alternativnim investicionim fondovima.

Da bi investicioni fond poslovao u skladu sa zakonom neophodno je da poseduje dozvolu Komisije za hartije od vrednosti, a kako navode – „Serbian Build Fund“ ne poseduje taj dokument.

“Komisija za hartije od vrednosti će u svim slučajevima obavljanja delatnosti bez odgovarajuće dozvole, bez odlaganja preduzimati mere iz svoje nadležnosti. Ipak, to ne znači da su prevare nemoguće, a u interesu investitora je da postupaju sa dužnom pažnjom”, navode iz Komisije.

Takođe, upozoravaju investitore da se pre odluke o svakom nameravanom ulaganju pre svega dobro informišu, kao i da provere u registrima koje Komisija za hartije od vrednosti vodi na svojim internet stranicama da li društvo poseduje dozvolu za aktivnosti koje tvrdi da obavlja.

 • DEKSI

  1.5.2022 #1 Author

  Sta li ce to biti.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  1.5.2022 #2 Author

  Treba biti oprezan sa investicionog fondovima, naročito onima koji nemaju dozvolu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.5.2022 #3 Author

  Bez dozvole je nevazece,svasta se kod nas radi…

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  3.5.2022 #4 Author

  Izgleda da čim se opreznost smanji, šteta se automatski povećava.

  Odgovori

 • MAJA

  9.5.2022 #5 Author

  Treba oprezno raditi ovakve stvari

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...