Ova vrsta pozajmice ima skoro stoprocentno odobrenje

Kredite sa depozitom može dobiti svako, čak i nezaposleni

BankeNovac

10.5.2021 12:01 Autor: Ljiljana Begović 22

Kredite sa depozitom može dobiti svako, čak i nezaposleni Kredite sa depozitom može dobiti svako, čak i nezaposleni
Proleće i početak leta su sezone kada se većina građana koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava za, na primer, renoviranje stana ili letovanje, odlučuje da... Kredite sa depozitom može dobiti svako, čak i nezaposleni

Proleće i početak leta su sezone kada se većina građana koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava za, na primer, renoviranje stana ili letovanje, odlučuje da od banaka pozajmi novac, odnosno uzme neki od najpovoljnijih kredita.
Kredit koji će dobiti skoro svako, bez obzira da li je zaposleni, honorarac ili radi na ugovor o delu, je kredit sa depozitom.

Ovi krediti su zanimljivi klijentima koji imaju određenu sumu ušteđenog novca, a ne žele da je potroše. Korišćenjem kredita sa depozitom, oni za svoje potrepštine troše novac koji im obezbedi banka, dok je njihova ušteđevina na sigurnom.

„To su krediti za čije pokriće se koristi depozit. Ukoliko neko želi keš kredit, u iznosu kredita ostavi depozit i dok traje kredit koji se otplaćuje u ratama, depozit stoji na namenskom računu kao pokriće. Kada klijent otplati kredit, oslobađaju mu se deponovana sredstva. To su takozvani lombardni krediti ili krediti na bazi 100 odsto depozita“, objašnjava za Biznis.rs direktorka filijale Erste Bank u Beogradu, Nevena Milutinović.

Naša sagovornica kaže da se ova vrsta kredita najčešće koristi ukoliko neko ima potrebu da štedi na ovaj način ili kada neko želi da sačuva svoju ušteđevinu, a ne može podići na drugi način kredit jer nema adekvatno zaposlenje i npr. ima mesečne prilive da plaća rate. U tu grupu najčešćih korisnika spadaju honorarci, izdavači stanova i lokala, oni koji rade po ugovorima na određeno vreme, kao i zaposleni preko ugovora o delu.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Najveća prednost ovih kredita je to što oni koji već imaju novac i treba za nešto da ga potroše ipak mogu da sačuvaju ukupan ulog. Prednost je i što banka kod ovih pozajmica brzo rešava kreditne zahteve, a potrebna je minimalna dokumentacija. Ovi krediti se odobravaju i nezaposlenima, što je velika mogućnost da do dodatnog novca dođu i oni koji nemaju posao.

„Prednost je svakako niža kamatna stopa i 100 odsto procenat odobrenja, sem u nekim ekstremnim slučajevima. Mana može biti to što kod ovih kredita u većini banaka, pa i u našoj, postoji naknada za obradu zahteva, i što morate ostaviti iznos depozita kao što je iznos kredita“, navodi Milutinović.

U Srbiji sve banke imaju u svojoj ponudi ovakvu vrstu kredita. Razlika je u tome da li se radi o depozitu od 100 ili 105 odsto. Takođe, kamata na ovaj kredit razlikuje se od banke do banke, ali je uglavnom fiksna.

Kada je reč o ponudi Erste Bank, minimalan iznos za kredit sa depozitom iznosi 50.000 dinara, dok je maksimalan 10.000.000 dinara. Period otplate se kreće od minimalnih šest meseci do maksimalnog perioda od 71 meseca koji imate na raspolaganju za uplatu rata za ovu vrstu kredita.

NamenaIsplata gotovine
ValutaRSDEUR
Minimalni iznos50.000 RSD50.000 RSD (u EUR protivvrednosti)
Maksimalni iznos10.000.000 RSD10.000.000 RSD (u EUR protivvrednosti)
Period otplate:
Minimalno6 meseci6 meseci
Maksimalno71 mesec71 mesec
Minimalni depozit100%100%
Valuta depozitaRSDEUR
Visina nominalne kamatne stope na depozit Bez kamateBez kamate
Kurs odobravanja / obračuna kredita/Srednji NBS / Srednji NBS
Period usklađivanja kursa/Na dan dospeća anuiteta
Vrsta kamatne stopeFiksna 
Metod obračuna kamatne stopeProporcionalni 

Opis kataloga iz Erste Bank

Većina banaka za odobravanje kredita sa depozitom ne traži prenos zarade ili penzije u banku u kojoj podnosite zahtev za kredit.

 • Saša PEJČIĆ

  10.5.2021 #1 Author

  Znači daš banci, svoj novac koji onda tebi taj novac pozajmi, i još im za to plaćaš kamatu i posle banke nisu zelenaši a šta je onda ovo?

  Odgovori

  • Tatjana

   10.5.2021 #2 Author

   I ja se pitam isto

   Odgovori

  • Snežana

   10.5.2021 #3 Author

   Nema logike…

   Odgovori

  • Milan

   10.5.2021 #4 Author

   Nisu nesto dobro objasnili. Koja je poenta uzimati kredit od recimo 10 hiljada eura i placati kamatu na kredit ako prethodno moras da imas tih istih 10 hiljada eura i da ih polozis u banku (100% depozit)? Ispadne da im dam svoj novac da bi mi oni u istom iznosu dali kredit na kamatu!? Jel moze neko da objasni sta tacno znaci 100% depozita?

   Odgovori

   • Stevan

    11.5.2021 #5 Author

    Upravo tako. Das svoj novac. Banka ti da kredit u tom iznosu i kada se otplati kredit ti svoj novac mozrs da podignes. On samo sluzi da u slucaju ne isplacivanja kredida da bude pokroce

    Odgovori

   • Nataša

    11.11.2022 #6 Author

    Koliko ja kapiram ako ti treba još para pored tih koje imaš i želiš da ih sačuvaš za kasnije investicije takva vrsta kredita ima smisla. Ako ti na to što imaš treba dodatnih para da bi odmah nešto investirao ta vrsta kredita onda nije rešenje.

    Odgovori

 • Anna

  10.5.2021 #7 Author

  Banke nikad nisu na gubitku. Pogotovo banke u Srbiji.

  Odgovori

  • Danijela

   10.5.2021 #8 Author

   Pa naravno, nikada nece raditi na svoju stetu. Imaju oni sitna slova koja niko ne cita.

   Odgovori

 • Irina

  10.5.2021 #9 Author

  Ne razumem koliki depozit

  Odgovori

 • Dragana G

  10.5.2021 #10 Author

  Mislim da baš mora da se bude u posebnoj situaciji da bi ti ovakva ponuda odgovarala…

  Odgovori

 • GocaBG

  10.5.2021 #11 Author

  Ne razumem bas politiku banke…

  Odgovori

 • dalibor

  10.5.2021 #12 Author

  podizem kredit a dajem svoj novac kao depozit
  pa da imam ne bi ni trazio kredit

  Odgovori

 • Tina

  10.5.2021 #13 Author

  Banke uvek osiguraju sebe, retko kad budu na gubitku.

  Odgovori

 • ZEC

  11.5.2021 #14 Author

  Bunga bunga kombinacije, nikada nećete saznati suštinu ispod palme !

  Odgovori

 • Crna berza

  11.5.2021 #16 Author

  To je za pranje novca,pitaju te kako si kupio ovo,a ti kazes na kredit i pokazez papire i dovidjenja,znaci oprao si pare sa par posto kamate!😆

  Odgovori

 • Niki

  11.5.2021 #17 Author

  Još jedna Srpska budalaština, u zapadnim zemljama, sa ličnom kartom dobijate kredit, naravno u ograničenom iznosu, pa se trudite da isti servisirate, u roku, radi kreditne istorije, banka osigurava kredit u slučaju ne likvidnosti, jedino ovde bi da vam naplate kamatu, ako je moguće unapred, bez da vam pozajme novac.

  Odgovori

 • Rosa

  2.6.2021 #18 Author

  Ja da imam 5000eu ili 10000eu i da zavrsavam sa time posao, da li bi bila normalna da te pare dam banci? I da mi te pare stoje u banci, i ja da plaćam rate ??

  Odgovori

 • Alex

  3.11.2021 #19 Author

  Takoreci, udjes u banku i kazes, evo ja doso da vam poklonim jedno 5% koliko je depozit 😀 hahaha haos

  Odgovori

 • Marina

  29.11.2021 #20 Author

  Dali imam pravo na kredit nisam zzaposlena ali imam primanja socijlno i deciji

  Odgovori

 • Slavica

  8.6.2022 #21 Author

  Das 5000 uzmes 5000 das to isto.nekom.kukavcu na kamatu 10%,vrtis pare em zaradis em uzmes nazad depozit.e jedino tako vredi.

  Odgovori

 • Fatima emini

  3.12.2022 #22 Author

  Dal ja mogu da podignem kredit jel nisam zaposlena

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...