Zelena agenda i novi globalni pokreti doneće promene na tržištu nepokretnosti

Kupci koji sada obezbede dobru lokaciju imaće najvrednije stanove

AnalizaInvesticijeNekretnineNovacU fokusu

23.2.2022 14:36 Autor: Ljiljana Begović 17

Kupci koji sada obezbede dobru lokaciju imaće najvrednije stanove Kupci koji sada obezbede dobru lokaciju imaće najvrednije stanove
Na sajtovima nekih agencija koje se bave prodajom nekretnina mogu se naći kalkulatori uz pomoć kojih klijenti mogu sami, na osnovu određenih parametara, da... Kupci koji sada obezbede dobru lokaciju imaće najvrednije stanove

Na sajtovima nekih agencija koje se bave prodajom nekretnina mogu se naći kalkulatori uz pomoć kojih klijenti mogu sami, na osnovu određenih parametara, da izvrše procenu sopstvene nepokretnosti.

Međutim, prema rečima iskusnih agenata, za procenu vrednosti nekretnine najbolje je angažovati stručno lice.

Licencirani procenitelj vrednosti nepokretnosti i članica Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije (NUPS) Danijela Ilić kaže da je procena nepokretnosti kompleksan proces, zasnovan na informacijama sa tržišta na kojem se nekretnina nalazi, imovinsko-pravnim i tehničkim podacima, ali i profesionalnom prosuđivanju osobe koja je kvalifikovana za posao procene.

„Mnogi koji nisu imali profesionalnu obuku za procenitelja nepokretnosti i nemaju iskustvo u procenama misle da znaju koliko vredi nepokretnost, pa često donose odluke zbog kojih se kasnije pokaju. Procenitelj može proceniti tržišnu vrednost, koja je najčešći osnov, ali može dati savet i u vidu investicione vrednosti, sinergetske, pravične ili likvidacione vrednosti i slično. Definitivno je tražnja najznačajniji faktor koji utiče na vrednost nepokretnosti“, naglašava Ilić.

Naša sagovornica objašnjava da kada je tržište stanova u kontinuiranom usponu, kao što se sada dešava u Beogradu, kupci će tražiti skoro svaki stan koji se pojavi na tržištu.

Zgrade i stanovi
Foto: Pixabay.com

Ovo je odlično dok traje, ali kada se “žurka” završi samo kupci stambenih nekretnina koji izaberu najbolje lokacije imaće i dalje najvrednije stanove, čija će vrednost takođe opasti, ali procentualno mnogo manje i mnogo sporije. Čuvena mantra u svetu nekretnina je „Lokacija, lokacija, lokacija”  i to je tačno, ali ne u potpunosti, jer dobra lokacija može različitim ljudima da znači različite stvari. Osim toga, na tržištima na kojima se intenzivno gradi, i menjaju i dopunjuju planska dokumenta, treba prepoznati da trenutno dobre ili loše lokacije neće ostati takve zauvek“, ocenjuje Ilić.

Gradovi i naselja se stalno menjaju i mogu da pređu iz manje poželjnih lokacija u one koje se smatraju vrlo poželjnim, i obratno – u roku od nekoliko godina, a nekad i brže pod uticajem više sile kao što je pandemija korona virusa koja je promenila percepciju poželjnosti, kako strukture stanova tako i lokacije.

Naša sagovornica u prilog ovoj temi kaže da se može uzeti primer Pančeva koje je na svega 13 kilometara od Beograda i koje poslednjih nekoliko godina doživljava pravi “bum” u stambenom sektoru, jer je Beograđanima postalo interesantno za život.

Najava izgradnje auto-puta Beograd-Zrenjanin i rešavanja problematike pijaće vode već je doprinela intenziviranju gradnje stanova u ovom gradu i može se očekivati da će se prenaseljeni Beograd delimično preseliti i u Zrenjanin.

„Svakako da pristupni putevi, infrastruktura, javni servisi, okolina u skladu sa prirodom, sve što čini lokaciju jako utiče na vrednost nekretnina, a ovde smo dali primer za stambene nepokretnosti. Svaki tip nepokretnosti ima svoje specifične kriterijume u vezi sa tim šta znači dobra lokacija“, ocenjuje licencirani procenitelj vrednosti.

I stanje objekta određuje vrednost nekretnine

Važan faktor koji može umanjiti vrednost nepokretnosti je stanje objekta. Objekat koji je nov ili stariji, ali odlično održavan uz znatne kapitalne investicije tokom eksploatacije, posebno u vezi energetske efikasnosti i zdravstvene bezbednosti, postići će adekvatnu tržišnu vrednost. Nekretnine koji su zapuštene i bez investicionog održavanja u očima kupaca će imati nižu vrednost, jer će svaki kupac izračunati koliki će biti iznos investicinog ulaganja odmah nakon kupovine.

„Novi ciljevi “zelene agende” i novi globalni pokreti će tek doneti promene na tržištu nepokretnosti i promenu “poželjnosti” lokacije i stanja objekta prilikom kupovine. Ono što će u očima kupaca biti manje poželjno gubiće na vrednosti“, zaključuje Danijela Ilić.

Parametri procene vrednosti nekretnine

Svaki tip nepokretnosti ima svoja specifična svojstva i tržišni segment, pa će parametri koje procenitelj razmatra zavisiti od svrhe procene, osnove vrednosti, tipa nepokretnosti koja se procenjuje, zatim stanja i transparentnosti tržišta nepokretnosti, kao i izabrane metode procene.

 • IVAN

  23.2.2022 #1 Author

  Normalno to je bilo oduvwk.

  Odgovori

 • JANA

  23.2.2022 #2 Author

  Stvarno ne znam vise odakle para za kupovinu nekretnine ,narod jedva prezivljava ,a vi nas savetujete da kupujemo nekretnine ,svasta..

  Odgovori

 • SNEZANA

  23.2.2022 #3 Author

  Uvek vredi uloziti u nekretninu,prava investicija zivotna.

  Odgovori

 • MARA

  23.2.2022 #4 Author

  Svakako treba biti obazriv pri kupovini.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  23.2.2022 #5 Author

  Ovo nije ništa novo.

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.2.2022 #6 Author

  Sve se to vec zna…

  Odgovori

  • VANJA

   24.2.2022 #7 Author

   Odakle ljudima toliko novca za takve nekretnine?!

   Odgovori

 • TINA

  23.2.2022 #8 Author

  Uvek je cena nekretnina na dobrim lokacijama i bila skuplja. Procenu nekretnina treba prepustiti strucnjacima, a ne obican covek da odmerava

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.2.2022 #9 Author

  U budućnosti će se više vrednovati kuće na selima. Svima je dosta buke, betona i grada…

  Odgovori

 • LUKA

  23.2.2022 #10 Author

  Uvek je bilo lokacija doktora cenu

  Odgovori

 • LUKA

  23.2.2022 #11 Author

  Uvek je bilo lokacija diktira cenu

  Odgovori

 • ZVE84

  23.2.2022 #12 Author

  Pančevo? Nikad pogodno područje za život!

  Odgovori

 • BRANA19

  24.2.2022 #13 Author

  Uvek je i bilo tako …

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  24.2.2022 #14 Author

  Svakako se kriteriji za procenu lokacije menjaju sa vremenom ali mantra centar, centar, centar uvek ostaje jer je svakako uvek aktivna.

  Odgovori

 • Anna

  24.2.2022 #15 Author

  Nije ništa novo, stoji. Ali, je činjenica da kod nas nema kulture angažovanja licenciranih procenitelja koji mogu da daju realnu cenu za prodaju ili kupovinu nekretnine kao i dodatne troškove za sređivanje.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  24.2.2022 #16 Author

  lokacija uvek učestvuje u lekikoj meri u određivanju cene nekretnine i vrlo je bitna. kompletna infrastruktura treba da bude vrhunska da bi nekretnina više vredela i da ne gubi na vrednosti

  Odgovori

 • Maša

  27.2.2022 #17 Author

  Lokacija prvo i odredjuje cenu pa tek onda kvalitet gradnje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...