NEMA KRIZE MEĐU KUPCIMA NAJLUKSUZNIJIH AUTOMOBILA

Lamborghini u 2020. imao najveći profit ikada

AutomobiliLifestyleLuksuzNovacZanimljivosti

19.3.2021 13:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Lamborghini u 2020. imao najveći profit ikada Lamborghini u 2020. imao najveći profit ikada
Za Lamborghini 2020. godina bila je najprofitabilnija ikada, uprkos tome što je italijanska fabrika bila zatvorena dva meseca zbog pandemije. Prošla godina bila je... Lamborghini u 2020. imao najveći profit ikada

Za Lamborghini 2020. godina bila je najprofitabilnija ikada, uprkos tome što je italijanska fabrika bila zatvorena dva meseca zbog pandemije. Prošla godina bila je druga najbolja u istoriji fabrike kada je reč o prometu i broju isporučenih vozila, a iako je prodaja bila nešto niža nego u 2019. godini, Lamborghini je prodavao skuplje povećavajući profit.

Lamborghini je fiskalnu 2020. završio sa profitom od 1,61 milijardu evra, što je za 11 odsto manje nego 2019. Zaostatak se pripisuje padu izazvanom obustavom proizvodnje tokom proleća, u skladu sa epidemiološkim merama u Italiji, prenosi portal AutomobilSport. Tokom 2020. Lamborghini je isporučio 7.430 automobila širom sveta, dok ih je u 2019. bilo 8.205 komada.

Izvor: Statista

Najviše automobila Lamborghini je isporučio u SAD (2.224 komada), a u Nemačku 607. Kontinentalna Kina, Hong Kong i Makao su uvezli 604 vozila, Japan 600, a Velika Britanija 517. U matičnoj Italiji, Lamborghini koji je u vlasništvu Volkswagen Grupe, prodao je 347 automobila.

Kina je podstakla veliku potražnju i na putu je da pretekne Nemačku kao drugo najveće tržište u tekućoj godini, navodi BBC. Kineski kupci sve više traže najluksuznije automobile, poput marki Rolls-Royce, Bentley i Lamborhini. Model Urus, novo terensko vozilo (SUV), zabeležio je najviše uspeha sa oko 59 odsto ukupnog udela u prodaji svih modela legendarnog italijanskog brenda širom sveta.

“Urus nam daje mir u pogledu vraćanja ulaganja, kao i u pogledu zarade, a zarada nam daje samopouzdanje da reinvestiramo u budućnosti“, naveo je izvršni direktor kompanije Lamborghini Štefan Vinkelman, koji je dodao da je rukovodstvo bilo prijatno iznenađeno rezultatima u prošloj godini, ali za kupce Lamborghini automobila očigledno nema krize.

Foto: Youtube screenshot

Prema rečima prvog čoveka kompanije, Lamborghini je ostvario velike prihode od visoko profitabilnih modela “ograničenih posebnih serija“. Vinkelman je naveo da u kompaniji “prilično pozitivno“ gledaju na 2021. kao i da su narudžbine već pokrile devet meseci ove godine. “To je pomalo kao na berzama, raspoloženje kupaca je poraslo. Jedva čekaju trenutak da ponovo izađu i uživaju u životu“, rekao je Vinkelman, prenosi CNBC.

Prošla godina završena je lansiranjem u prodaju novog modela Huracan STO (Super Trofeo Omologata) koji je inspirisan trkačkim nasleđem modela Lamborghini Squadra Corse i Lamborghini EVO Super Trofeo, koji je i treći put zaredom 2020. pobedio u prestižnoj trci 24 sata Dajtone. Ove godine najavljeno je predstavljanje dva nova modela zasnovana na kultnom V12.

 • Anna

  20.3.2021 #1 Author

  Luksuzni automobili svakako privlače pažnju a i prijatniji su za vožnju od standardnih prevoznih sredstava. Ova fabrika ima dugu i bogatu tradiciju i svakako je bilo za očekivati da ih pandemija neće zaustaviti. Kvalitet je kvalitet bez obzira na vremena

  Odgovori

 • Tina

  8.4.2021 #2 Author

  Vreme je pokazalo da je to neko pravilo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...