nakon sastanka na kraju prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke

Međunarodni monetarni i finansijski komitet bez konsenzusa o tradicionalnoj zajedničkoj poruci

NovacSvet

20.4.2024 14:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Međunarodni monetarni i finansijski komitet bez konsenzusa o tradicionalnoj zajedničkoj poruci Međunarodni monetarni i finansijski komitet bez konsenzusa o tradicionalnoj zajedničkoj poruci
Međunarodni monetarni i finansijski komitet (MMFC) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili izjavi nakon sastanka na kraju... Međunarodni monetarni i finansijski komitet bez konsenzusa o tradicionalnoj zajedničkoj poruci

Međunarodni monetarni i finansijski komitet (MMFC) Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili izjavi nakon sastanka na kraju prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke, već se ograničio na izjavu predsedavajućeg, koji je opisao stanje svetske ekonomije.

Države članice MMF-a nisu mogle da se dogovore oko deklaracije o ratu u Ukrajini i Gazi, zbog čega je ocena makroekonomske situacije globalne ekonomije pala na ministra finansija Saudijske Arabije Mohameda al Džadana, koji je trenutno je predsednik MMFC-a, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Članovi MMFC-a razgovarali su o makroekonomskom i finansijskom uticaju ratova i sukoba, uključujući rat u Ukrajini, humanitarnu krizu u Gazi i ometanje plovidbe u Crvenom moru. Napominjući da MMFC nije forum za rešavanje geopolitičkih i bezbednosnih pitanja, članovi su priznali da ovi događaji imaju značajan uticaj na globalnu ekonomiju. Današnja era ne bi trebalo da bude era ratova i sukoba“, rekao je al-Džadan.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio razgovore u okviru MMF-a, ministar je rekao da geopolitička fragmentacija svetske ekonomije generalno ima negativne efekte, ali da neke zemlje imaju koristi od diverzifikacije lanaca snabdevanja, što je deo tog trenda.

Izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva rekla je da su ovogodišnji prolećni sastanci ministara finansija i guvernera banaka zemalja članica MMF-a i Svetske banke imali za cilj jačanje otpornosti globalne ekonomije.

„Želimo svet sa snažnijim rastom i višim životnim standardom. Savet koji će biti otporniji na šokove koji će se i dalje dešavati“, rekla je ona, pozivajući zemlje da završe posao kontrole inflacije, dok istovremeno nastavljaju da grade finansijske rezerve koje su presušile zbog pandemije korona virusa.

U saopštenju za javnost ministra finansija Saudijske Arabije, između ostalog, navodi se da kriza jenjava, privredna aktivnost je otpornija od očekivane, mada ne podjednako u svim zemljama ili regionima.

„Srednjoročni izgledi za rast ostaju slabi, a ratovi i sukobi dodatno opterećuju globalnu ekonomiju. Izgledi su sada uglavnom uravnoteženi, ali rizici ostaju“, najavio je on, navodeći inflaciju, kamatne stope, cene nekretnina, finansijsku stabilnost, fiskalne mere i geopolitičke krize.

Danas se u Vašingtonu sastaje Zajednički komitet za razvoj MMF-a i Svetske banke, čime će biti završen centralni deo prolećnih sastanaka.

 • MARA

  20.4.2024 #1 Author

  Tesko je napraviti koncezus

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #2 Author

  Gde ima tu se i rasipa

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #5 Author

  Nista od toga…

  Odgovori

 • LENA

  21.4.2024 #6 Author

  Međunarodni monetarni i finansijski komitet nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci nakon sastanka na kraju prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke, što je rezultiralo izjavom predsedavajućeg o stanju svetske ekonomije.

  Odgovori

 • VALERIJA

  21.4.2024 #7 Author

  Ovo je leglno dobrih informacija.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...