Slaba nedelja na Beogradskoj berzi

Najtraženije su akcije Komercijalne banke i NIS

BerzaNovac

5.3.2021 18:01 Autor: Marko Miladinović 0

Najtraženije su akcije Komercijalne banke i NIS Najtraženije su akcije Komercijalne banke i NIS
Na Beogradskoj berzi je tokom protekle radne nedelje ostvaren ukupan promet u vrednosti od 527.953 evra, kroz 448 transakcija. Za razliku od poslednje nedelje... Najtraženije su akcije Komercijalne banke i NIS

Na Beogradskoj berzi je tokom protekle radne nedelje ostvaren ukupan promet u vrednosti od 527.953 evra, kroz 448 transakcija.

Za razliku od poslednje nedelje februara, kada su na Beogradskoj berzi postignuti relativno dobri rezutati za ovdašnje uslove, prva sedmica marta donela je veliki pad prometa, u vidu celokupnog iznosa, dok je ostvarenih transakcija bilo gotovo na istom nivou. U pitanju je pad u vrednosti od oko 26 puta.

Oba berzanska indeksa bila su u padu – BELEX15 za 0,25 odsto, a BELEXline za 0,41 odsto.

Kupoprodaja državnih obveznica je ovaj put činila tek mali udeo u ukupnom prometu, što donekle objašnjava loše rezultate. One su prometovane tek za 65.878 evra u 43 transakcije. S druge strane, to znači da je veći deo aktivnosti na Berzi bio usmeren na tržištu akcija.

Promet na Beogradskoj berzi u nedelji 1.3. – 5.3.2021./Izvor: Beogradska berza

U ukupnom prometu opet je vodeće bilo novosadsko investiciono društvo Vojvođanska banka a.d, mada je gotovo identičan udeo imalo i društvo Tezoro broker. Ovo mlado beogradsko društvo bilo je najaktivnije na listing tržištu akcija, dok je na otvorenom tržištu (open market) to bilo društvo Ilirika investments a.d.

Opet se najviše trgovalo akcijama Komercijalne banke i Naftne industrije Srbije, ali i akcijama kompanije Philip Morris Operations iz Niša. U cenovnom pogledu, ponovo je najveći dobitaš bila je akcija Globos osiguranja, koje je porasla za 6,27 odsto na cenu od 627 dinara, dok je najveći gubitaš bila akcija Komercijalne banke, koje je izgubila 6,92 odsto, i sada je na nivou od 1.103 dinara.

Najtrgovanije hartije na Beogradskoj berzi u nedelji 1.3. – 5.3.2021./Izvor: Beogradska berza

Od početka godine na Beogradskoj berzi je ostvareno ukupno 3.343 transakcije, a promet je dosegao 57.339.577 evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...