Veća zarada od iznajmljivanja nekretnina na dan

Kazne za neprijavljivanje stanova za izdavanje do 800.000 dinara

Nekretnine

5.6.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Kazne za neprijavljivanje stanova za izdavanje do 800.000 dinara Kazne za neprijavljivanje stanova za izdavanje do 800.000 dinara
Hotelima, hostelima i apartmanima čije iznajmljivanje se nudi turistima poslednjih nekoliko godina sve više konkurencija postaju stanovi koji se izdaju pod geslom „stan na... Kazne za neprijavljivanje stanova za izdavanje do 800.000 dinara

Hotelima, hostelima i apartmanima čije iznajmljivanje se nudi turistima poslednjih nekoliko godina sve više konkurencija postaju stanovi koji se izdaju pod geslom „stan na dan“. Upućeni kažu da je zarada od izdavanja stana na dan između 10 i 20 odsto veća nego da neko nekretninu daje pod mesečni zakup. Tako se za 17 dana izdavanja stanova po ceni od, na primer, 50 evra dnevno zaradi između 350 i 400 evra.

Stanodavci imaju obavezu da kategorizuju stanove koje izdaju, plaćaju porez, a turiste prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova. Za kršenje tih obaveza, predviđene su novčane kazne, koje idu i do 800.000 dinara, a nadzor vrše turistički i poreski inspektori.

U Srbiji je izdavanje stanova na dan potpuno zamrlo tokom pandemije korona virusa, ali danas je taj posao ponovo prilično rasprostranjen. Postalo je biznis za nekoga ko ima više nekretnina za izdavanje. Stanovdavci se odlučuju za ovaka tip izdavanja stanova na dan radije nego da nekretninu izdaju mesečno pod kiriju, uglavnom zbog finansijske koristi, piše Euronews.

Biznis za malo više nekretnina

Procenitelj za nekretnine Milić Đoković rekao je da stanodavac koji želi da se ozbiljno bavi izdavanjem stanova na dan treba da plati porez, tu su i troškovi tekućeg i investicinog održavanja, plaćanje određenih platformi na kojima se reklamira. Prema njegovim rečima, tu je i obaveza prema Upravi za sprečavanje pranja novca, kao i obaveza izdavanja fiskalnog računa za korišćenje usluge.

„To je preduzeće, ne možete vi sa jednim stanom, realno imate problem, možete to da radite, da improvizujete ali to je ipak biznis za malo više nekretnina“, rekao je Đoković.

Đoković kaže da se više zaradi kada se iznajmljuje stan na dan, umesto njegovog davanja u mesečni zakup i izvodi računicu.

„Praksa pokazuje da oko 51 odsto novca ostaje od neto i bruto. Ako izdajete nekretninu 50 evra dnevno, vama ostaje otprilike 25,5 ili 26 evra dnevno. Tu nekretninu iznamljujete 60 odsto, ne možete vi da izdajete svaki dan, to je praktično nemoguće, 60 odsto izdajete. To je znači 17 dana puta 25 evra to je nekih 350 ili 400 evra, i da izdajete onako pojedinačno vi biste za taj stančić dobijali 300 ili 350 evra. Znači, zarada je negde 10 do 20 odsto veća, ali je dosta veće cimanje, 20 odsto nije malo, stvar je samo u vremenu“, rekao je Đoković.

Foto: Freepik.com / pch.vector

Stanodavac Mirko Srećković kaže da je iznajmljivanje stana na dan finansijski isplativije.

„Bar do sada su bila takva iskustva, izdavao sam ranije i na mesečnom nivou, sad je nama isplativije, jeste veće cimanje sa naše strane, ali je isplativije finansijski. Cena nije fiksna, u smislu da kada neko iznajmi na više dana dobija popuste. Nije u kategoriji onih najjeftinijih, negde od 30 do 40 evra po danu“, rekao je Srećković.

Da su stanodavci uglavnom dobri saradnici, kažu i neki upravnici zgrada. Imaju zajednički interes – da zgrada bude uredna i da ne bude problema sa zakupcima. Međutim, praznici i veće grupe gostiju mogu da stvore problem.

„Tada je podložno da se prave proslave, žurke, pušta muzika, pije alkohol, što definistivno može da bude problem. Tada zovemo vlasnike, ako se on ne javi, onda obaveštavamo komunalnu inspekciju, ona može da legitimiše goste u stanu i izda mandatnu kaznu i ako postoji prekršaj da se pozove i sekretrijat za strance, milicija i druge nadležne institucije“, rekao je upravnik Ljubiša Banovački.

Đoković navodi da je veća ponuda stanova koji se iznajmljuju na dan, od tražnje za takvim vidom smeštaja.

„Zato što se to omasovilo poprilično. Ko god nije imao šta da radi ili ko god je imao malo više prostora pokušava, tu je problem što se malo beži od kategrizacije. Zakon o kategorizaciji je 2019. godine to dosta dobro uradio i dobila se kategorizacija svake nekretnine koja se regularno oglašava. Problem su nama, odnosno državi oni nelegalni tzv. fejk stanovi, znači stanovi ili kuće koje se izdaju bez ikakve prateće dokumentacije, bez prijave, vi ne znate ko vam tu dolazi, ko odlazi, neprijavljeno, nit upravnicima, nit Poreskoj, ni stambenoj, ni komunalnoj, to je problem“, naglasio je Đoković.

Đoković kaže da postoji kontrola da ih sprovodi i turistička inspekcija za koju navodi da je jako dobra, zatim da postoji Komunalna milicija, regularna policija i profesionalni upravici.

Za pravnu zaštitu stanodavaca kaže da je poprilično tanka, i da je to problem.

„Vi izdajete neku nekretninu koja vredi 100.000 evra nekome koga po prvi put vidite, preko platforme, vi ste mu ostavili tamo ključ u sefu iznad vrata, on uplatio preko računa, kad se vratite i uđete u stan možete da zateknete svašta. To je poprilično doza rizika. Ja uvek kažem, bolje da mu vidite oči i uzmite ličnu kartu, odnosno pasoš, kopirate, prijavite Poreskoj, prijavite policiji da je tu neko 24 sata i onda ste mirni, imate zaštitu, može neko drugi da ga juri, ovako ostaje samo vama da ga jurite, a to je problem“, naveo je Đoković.

 • jevtić

  5.6.2023 #1 Author

  Opaaa, dobra cifraaa

  Odgovori

  • BOBICA

   11.6.2023 #2 Author

   Odlična cifra kao i sama kazna, tako bi i trebalo da bude

   Odgovori

 • MAJA

  6.6.2023 #3 Author

  Niko ne bi smeo da izbegne porez

  Odgovori

  • Nikola

   6.6.2023 #4 Author

   Niko osim nekog.

   Odgovori

  • mamut

   6.6.2023 #5 Author

   Naravno da ce da izbegne porez! .. sta su dobili da bi platili porez..Krpelji
   Pazi bogati evo im
   .l.

   Odgovori

 • Brankq

  6.6.2023 #6 Author

  Niko ne spominje maltretiranje dnevno ciscenje prijavljivanje pranje peglanje i sve to za 350e neto mesecno jer su cene od 20 do 30e. dnevno. To su sve sitne pare.
  Izdàvanje generalno se ne isplati izizev atraktivnih stanova vila. Sve sto se izdaje za 200 300e mesecno je cist gubitak stres. Od svega novog zq 5 godina imate krs.

  Odgovori

  • Rada

   6.6.2023 #7 Author

   Tako je..totalno ostave prljavo,komšijisu isekli twpih,prodali televizor,raçune 30.000.din neplaćeni..itd…nema tu zarade leb da se kupi a kamoli za porez!!!

   Odgovori

 • luka

  6.6.2023 #8 Author

  Ovi strucnjaci ne da nemaju pojma nego.. Ja izdajem na dan godinama stan.. Pun je uvek 30dana mesecno. Znaci mora malo mozak da se ukljuci da se spusti cena malo da se popuni praznina..Nije samo okaciti na sajt i sad cu da zaradim. A sto se tice rada na crno, radio sam i radio bih na crno uvek. Ali nazalost zbog zlobnih komsija morao sam da se registrujem! Pravilo broj jedan ne primajte nase ljude od njih ce samo glava da vas boli. Radite ljudi koliko god mozete na crno, to je vas stan mozete da radite sa njim sta god hocete.. Tesko je dokazivo bilo sta sto se tice izdavanja..

  Odgovori

 • Nenad

  7.6.2023 #9 Author

  Izdavanja stan na dan cist sverc treba se oporezo ati uvesti u sistem kase prijava gostiju zabraniti reklamiranje

  Odgovori

 • Lala

  7.6.2023 #10 Author

  Srbija će postati ozbiljna država kad skoro svi budu plaćali poreze i ne bude politički zaštićenih i izuzetih.

  Odgovori

 • Lala

  7.6.2023 #11 Author

  Sramota je da se u zemlji u kojoj imate upravnike inspekcijske službe komunalnu miliciju i klasičnu policiju izbegava plaćanje poreza. Šta rade ove dobro plaćene službe aki se porez izbegava.

  Odgovori

 • Grocka

  11.6.2023 #12 Author

  Ma dajte, opet ce pojedinci stradati a ostalo lagano

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...