Rizici kupovine objekta sa pravom upotrebe

Da li može da se proda nekretnina pod teretom plodouživanja?

NekretnineSrbija

2.6.2023 11:11 Autor: Ljiljana Begović 6

Da li može da se proda nekretnina pod teretom plodouživanja? Da li može da se proda nekretnina pod teretom plodouživanja?
Pored svih izazova koje sa sobom nosi kupovina nekretnine, advokati napominju da je potrebno dodatno obratiti pažnju na to da li objekat koji želite... Da li može da se proda nekretnina pod teretom plodouživanja?

Pored svih izazova koje sa sobom nosi kupovina nekretnine, advokati napominju da je potrebno dodatno obratiti pažnju na to da li objekat koji želite da kupite ima neki od takozvanih „tereta“. Plodouživanje je jedan od takvih tereta koje pojedine nekretnine imaju iako su na prodaju.

Pravo plodouživanja ovlašćuje nekoga da upotrebljava tuđu stvar (da stanuje u stanu, koristi lokal, obrađuje zemlju i slično) i ubire njene plodove (uzima novac od zakupnine) bez smanjenja vrednosti same nekretnine i promene njene namene.

Pravo upotrebe zapravo je isto što i pravo plodouživanja, samo što onaj ko ima ovo pravo može da koristi nekretninu i ubire plod od nje samo za lične ili potrebe članova svoje porodice.

Prema rečima advokata agencije Cityexpert Aleksandre Andrejić, prodaja nepokretnosti na kojoj je ustanovljeno pravo plodouživanja u korist određenog lica je moguća.

“Međutim, šanse da ćete pronaći kupca koji će kupiti nepokretnost sa ovim teretom su gotovo ravne nuli. Zbog toga je preporuka da se plodouživanje obriše iz katastra nepokretnosti pre prodaje”, objašnjava Andrejić.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash.com

Plodouživanje je lični teret koji opterećuje vlasnika nepokretnosti, te je moguća prodaja i bez saglasnosti plodouživaoca koji će isto pravo uživati i kada se nepokretnost proda i drugo lice stekne pravo svojine. Često se dešava da je plodouživalac preminuo, a da u katastru nepokretnosti i dalje stoji upisano njegovo pravo plodouživanja. U takvoj situaciji, teret se u katastru nepokretnosti briše podnošenjem zahteva nadležnoj službi uz dostavljanje izvoda iz matične knjige umrlih za plodouživaoca i plaćanje takse.

Ukoliko plodouživalac nije preminuo neophodno je da kod notara overi izjavu o odricanju prava plodouživanja, nakon čega će notar tu izjavu dostaviti nadležnoj službi za katastar nepokretnosti radi brisanja tereta.

“Zato je neophodno da pre kupovine stana proverite da li na nepokretnosti koju želite da kupite postoje upisani tereti. Ukoliko se plodouživalac odrekne svog prava i taj teret obriše iz katastra nepokretnosti, možete odlučiti da kupite tu nepokretnost, započnete proces kupovine i na kraju bez brige uživate u vašem novom domu”, savetuje advokat Aleksandra Andrejić agencije Cityexpert.

Izdavanje nepokretnosti sa teretom

Kada je reč o davanju nekretnine u zakup u slučaju da postoji plodouživalac, on prema zakonu ima pravo da poslužnu stvar drži, da je upotrebljava i da pribira njene plodove. Budući da je zakupnina civilni plod nepokretnosti, to znači da plodouživalac ima pravo da nepokretnost koja je predmet plodouživanja daje u zakup, i to bez posebne saglasnosti njenog vlasnika.

Međutim, plodouživalac nema pravo raspolagnja, te ne može prodati nepokretnost koja je predmet plodouživanja.

U slučaju nasledstva, ukoliko neko odluči da svoju imovinu raspodeli dok je još živ on može ugovorom o ustupanju i raspodeli imovine za života da za sebe, svog bračnog druga ili nekog trećeg zadrži pravo plodouživanja na svim ili nekim nekretninama.

Prilikom prodaje ili poklanjanja nekretnine dotadašnji vlasnik može ugovorom da zadrži pravo plodouživanja, upotrebe ili pravo stanovanja u svojoj bivšoj nekretnini, na određeno vreme ili doživotno. Ugovor mora biti sačinjen u pismenom obliku, sa potpisima overenim u sudu.

Pravna nesigurnost u vezi sa plodouživanjem

Ono što je interesantno za plodouživanje jeste činjenica da ova službenost nije regulisana pozitivnim (važećim) pravnim propisima. Naime, po završetku Drugog svetskog rata učesnici Narodnooslobodilačke borbe doneli su 1946. godine Zakon o nevažnosti pravnih propisa donetih pre 6. aprila 1941. godine i za vreme neprijateljske okupacije. Tim zakonom ukinut je celokupni pravni sistem Kraljevine Jugoslavije i prestali su da važe svi propisi koji su bili na snazi na dan 6. aprila 1941.

“Svi zakoni, uredbe, naredbe, pravilnici i drugo proglašeni su nepostojećim. Do današnjeg dana ovaj pravni institut nije ponovo pravno regulisan, te postoji velika pravna praznina. Građanskim zakonikom Republike Srbije, na čijoj se izradi intenzivno radi u proteklih nekoliko godina i čije se donošenje očekuje u skoroj budućnosti, ovaj važan institut biće ponovo regulisan. Iako se radi o važnom pravnom institutu, koji se u praksi primenjuje u velikoj meri, samovoljom jednog sistema on je ostao pravno neregulisan, što je u praksi stvorilo i veliki broj problema. Zbog toga svi sa nestrpljenjem očekujemo novu kodifikaciju građanskog prava”, zaključuje advokat Aleksandra Andrejić iz agencije Cityexpert.

  • Jj992

    3.6.2023 #1 Author

    Normalno, ko bi razmisljao uopste sa tim teretom…

    Odgovori

  • gagica

    4.6.2023 #2 Author

    Pa ili moze ili ne moze. Nema tu pitanja.

    Odgovori

    • SEKTOR

      21.7.2023 #3 Author

      Javni beležnici potvrđuju ugovore o prodaji nekretnina na kojima postoji pravo plodouživanja. Ukoliko vlasnik prodaje takvu nekretninu /slučaj – ćerka ljuta na oca koji prodaje kuću i ne želi da svojom izjavom izbriše pravo plodouživanja na kući u koju nikada nije niti ušla niti je koristi jer se nalazi u inostranstvu/ sud je doneo odluku o brisanju plodouživanja jer se isto pravo ne koristi neki period od strane polodouživaoca.

      Odgovori

  • Grocka

    11.6.2023 #4 Author

    Sve moze uz dobrog advokata

    Odgovori

  • mirjana

    5.10.2023 #5 Author

    ukoliko je poklonodavac zadrzao pravo uzivanja na poklonjenom delu nekretnine….primer…poklonoprimac je preminuo…ostavio je testament u kojem je naveo decu iz prvog braka. Prilikom podele imovine je procenjena vrednost nekretnine. Za koliko se umanjuje vrednost nekretnine posto je poklonodavac zadrzao pravo uzivanja.

    Odgovori

  • Valerija Vidaković Gujaš

    12.10.2023 #6 Author

    Testamentom ostavljam suprugu kuću u vlasništvo posle moje smrti, ili suprug meni svoj deo u slučaju njegove smrti. Imamo tri sina, dvojica imaju porodicu i svoju kuću, treći živi sa nama, sam, nije ni u bračnoj niti vanbračnoj vezi, nema dece, želimo da ostavimo plodouživanje u njegovu korist, s ti m da ako do njegovee smrti ne osnuje brak i dobije potomke, tj. decu, kuća pripadne braći, odnosno njihovoj deci, a našim unucima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...