Građani će moći da se prijavljuju tokom cele godine

Objavljen novi javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

NekretnineSrbija

1.6.2023 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljen novi javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova Objavljen novi javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća... Objavljen novi javni poziv za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Tokom pet godina, koliko je planirano da traje novi program, očekuje se da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije.

„Sve lokalne samouprave koje ispune uslove moći će da učestvuju u programu, a novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani mogli u svakom trenutku da se prijave. Takođe, omogućeno je da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije mogu da pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati jedinice lokalne samouprave“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Prema njenim rečima, javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna, i očekuje se da gradovi i opštine, koje potpišu ugovore sa resornim ministarstvom, već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto. Ostale jedinice lokalne samouprave će, kao i do sada, pokrivati do 25 procenata troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25 odsto, dok će 50 procenata troškova snositi sami građani, navodi se u saopštenju.

„Najjeftinija je energija koja se ne potroši i naš cilj je da što veći broj građana učestvuje u programu i dobije mogućnost da smanji svoju potrošnju tako što će zameniti stolariju u domaćinstvu, poboljšati izolaciju krova i zidova, ugraditi efikasnije kotlove, ugraditi solarne kolektore za toplu vodu ili postaviti solarni panel. Na ovaj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, dajemo mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju, i doprinosimo da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije“, istakla je Đedović.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Uštede energije su oko 235 gigavat-sati (GWh) godišnje što je ekvivalentno proizvodnji toplotne energije gradske toplane u Nišu, a očekivano smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2) je oko 103.000 tona gasova CO2 godišnje, što je jednako godišnjoj emisiji 58.000 motornih vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...