Tržište se suočilo sa slabom tražnjom zbog skupih kvadrata

Šta se dešava sa stanogradnjom u Srbiji?

AnalizaIzdvajamoNekretnine

9.1.2024 14:41 Autor: Milica Rilak 18

Šta se dešava sa stanogradnjom u Srbiji? Šta se dešava sa stanogradnjom u Srbiji?
Iako postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti, pitanje je da li će u... Šta se dešava sa stanogradnjom u Srbiji?

Iako postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti, pitanje je da li će u godini za nama biti zabeležen rast u tom važnom sektoru građevinske industrije, upozorio je ekonomista Ivan Nikolić u analizi stanja u domaćoj stanogradnji.

U prvom izdanju „Makroekonomskih analiza i trendova“ (MAT) u 2024. godini, Nikolić je ukazao da akutni problem domaće stanogradnje leži na strani tražnje i zaključio da nema dileme da će kontrakcija tražnje veoma brzo prekinuti trend „procvata cena“ stanova.

Nikolić u analizi za MAT ukazuje na ključne indikatore da se sektor stanogradnje suočava sa ozbiljnim padom tražnje.

Sa jedne strane su podaci Republičkog geodetskog zavoda da je za prvih šest meseci 2023. ukupan broj kupoprodaja nepokretnosti smanjen je za 14,1 odsto, broj kupljenih stanova niži za 18,6 odsto, a da je vrednost tržišta nepokretnosti u trećem tromesečju 2023. godine iznosila 1,5 milijardi evra, što je međugodišnji pad od 10 odsto.

Na pad tražnje ukazuju i podaci o padu tražnje za građevinskim proizvodima, pa je tako za devet meseci prošle godine smanjen uvoz zidarskih opeka i blokova za 70,8 odsto kao i crepova za 35,8 odsto, dok vrednost uvoza keramike za završne radove smanjena za 14,3 odsto.

Izvor: RGZ, kalkulacija Ivana Nikolića

„Ukoliko se ovakav trend nastavi i u poslednjem tromesečju 2023. godine, za celu prošlu godinu bi se nivo uvoza sveo na obim koji je realizovan u periodu pre 2017. godine“, upozorio je Nikolić, koji je i urednik MAT-a.

Sa druge strane, ističe da postoje neke indikacije da je tokom trećeg i četvrtog tromesečja 2023. u stanogradnji došlo do popravljanja aktivnosti, ali da je u ovom trenutku još rano za zaključak da li će na nivou cele godine stanogradnja zabeležiti rast.

„Na rast vrednosti stanogradnje u drugom polugođu 2023. uticala je izgradnja većih stambenih kompleksa u Beogradu: Beograd na vodi, zatim Depo, Voždove kapije, Wellport, Viva Residences, Zelena avenija a gradi se veliki stambeno-poslovni kompleks u Nišu sa preko 400 stanova“, naveo je Nikolić.

Smatra, međutim, da „akutni problem“ stanogradnje treba tražiti, pre svega, na strani tražnje.

U prethodne tri godine zabeležen je ‘procvat’ cene stanova, posebno u novogradnji. Cene su rasle i tokom 2023. godine, iako nešto umerenijim tempom nego ranije. Više činilaca je tome doprinelo, ali nema dileme da će upravo kontrakcija tražnje veoma brzo prekinuti ovaj trend“, naglasio je Nikolić.

Ivan Nikolić / Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

Prema njegovoj analizi, na tržište nepokretnosti utiču ukupni inflacioni pritisci, a delimično i zaoštreni monetarni uslovi i rast kamatnih stopa ali naglašava da je efekat koji dolazi iz domena monetarne politike veoma ograničen.

„Naime, u Srbiji se još uvek samo mali deo nekretnina kupuje iz kreditnih sredstava“, podseća Nikolić i poziva se na podatke RGZ koji kažu da je 16,6 odsto svih prometovanih stanova u trećem tromesečju 2023. plaćeno iz kredita, što je za devet procentnih poena manje nego u 2022. godini.

Podsećamo da je procenitelj i sudski veštak za oblast nekretnina Milić Đoković u novogodišnjoj analizi kretanja na tržištu nekretnina za naš portal izjavio da u 2024. godini očekuje nastavak stabilizacije domaćeg tržišta nekretnina.

„U zavisnosti od kretanja euribora treba očekivati blagi povratak kreditnih kupaca i blagi rast novogradnje, s obzirom na broj izdatih dozvola. Mislim da nije loše vreme za kupovinu jer očekujem da će cene u 2025. godini drastičnije rasti, pošto se takav skok dešava posle svake krize“, zaključio je Đoković u razgovoru za Biznis.rs.

 • REA

  9.1.2024 #1 Author

  Postalo je neraealno kupiti stan.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  9.1.2024 #4 Author

  Nerealno visoke cene kvadrata,krajnje je vreme da padnu…

  Odgovori

 • Inquiete

  10.1.2024 #5 Author

  Nije ok da stanovi budu toliko skupi, “običan narod” ne može da kupi ni preko kredita.

  Odgovori

 • KIMCHI

  10.1.2024 #7 Author

  Normalno da balon krece da puca

  Odgovori

 • Malo meaka iz odžaka

  10.1.2024 #8 Author

  Koliko god da pojeftine stanovi sirotinja neće moći da ih kupi,Nikad nije ni mogla.Rešenje je u socijalnom stanovima sa stanarinama ispod tržišnih.

  Odgovori

 • ZELJKA

  10.1.2024 #10 Author

  Bice bolje

  Odgovori

 • Zoran Gajic

  10.1.2024 #11 Author

  Mozda se vrate cene iz 2016 tj 2017 godine.Ako niko ne moze da kupi stanove moraju biti rasprodaje tj.akcije.Upravo se to desilo u par agencije pred novu godinu.Popusti su isli od 3-7% to je smesno bez 20%nista.

  Odgovori

 • mile

  10.1.2024 #12 Author

  Gradnja cveta a i prodaja

  Odgovori

 • SENSEI

  11.1.2024 #13 Author

  Zašto se zove stanogradnja kad gradnja i dalje nije stala

  Odgovori

 • STEPA

  11.1.2024 #14 Author

  Krajnje je vreme da krenu cene dole

  Odgovori

 • Cene dole!!

  12.1.2024 #15 Author

  Podigli ste cene 100% od 2020-2022ge, stanovi su poskupeli iznad bilo koje inflacije, nista ne moze da opravda ovoliki rast cena, materijal je u medjuvremenu bio poskupeo pa pojeftinio, ostala je samo alavost investitora, spustite cene pa ce biti prodaje i obrt novca bice veci!!!! Ove cene su totalme nerealne,prevrsili ste svaku meru!!

  Odgovori

 • REA

  13.1.2024 #16 Author

  I opet se samo prodaje i gradi…

  Odgovori

 • Grocka

  14.1.2024 #17 Author

  Dokle god se kupuje gradice se

  Odgovori

 • Emilija

  14.1.2024 #18 Author

  To nikad nece stati

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...