Obustavljanje mera za energetsku efikasnost

Nemačka vlada dogovorila plan za rešavanje stambene krize

EUNekretnineNovac

25.9.2023 14:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka vlada dogovorila plan za rešavanje stambene krize Nemačka vlada dogovorila plan za rešavanje stambene krize
Vlada Nemačke postigla je dogovor o merama koje treba da reše problem nedostatka stambenog prostora. Plan predviđa veću pomoć porodicama za kupovinu stana, ali... Nemačka vlada dogovorila plan za rešavanje stambene krize

Vlada Nemačke postigla je dogovor o merama koje treba da reše problem nedostatka stambenog prostora. Plan predviđa veću pomoć porodicama za kupovinu stana, ali i suspenziju nekih mera za energetsku efikasnost. 

Prema planu od 14 tačaka, u koji je uvid imala agencija DPA, pooštravanje energetskih standarda za nove zgrade koje se ranije planiralo više ne važi, barem još dve godine. 

Zbog teških okolnosti za stanogradnju i visokih kamata i troškova gradnje „obaveza pridržavanja direktive EH40 kao obaveznog standarda nije više potrebna u ovom sazivu parlamenta i biće suspendovana“, piše u dokumentu.

EH40 označava stepen energetske efikasnosti nove zgrade i koliki u njoj mora biti udeo obnovljive energije. Taj standard znatno poskupljuje izgradnju stanova. 

U koalicionom ugovoru, vladajući savez koji čine socijaldemokratska SPD, Zeleni i liberalna FDP, postavio je sebi cilj da se godišnje u zemlji izgradi 400.000 stanova. Međutim, do tog broja se nije stiglo ni približno.

Prošle godine izgrađeno je nešto manje od 300.000 stanova. Građevinska industrija za ovu godinu prognozira 230.000 do 250.000 stanova, a za sledeću čak i manje od 200.000.

Građevinari traže i subvencije u dvocifrenom iznosu u milijardama evra, ali je malo verovatno da će ih dobiti.

U planu vlade su i poreske olakšice za građevinske projekte, kao i proširenje „klimatskog bonusa“ za vlasnike stambenih zgrada koji grejanje na fosilna goriva zamene klimatski prihvaljivim.

U gradovima i opštinama sa siromašnim tržištem stanova, izgradnja pristupačnih stanova biće jednostavnija i brža.

Vlada planira da od sledeće godine uvede i poreske olakšice i subvencije za stanodavce koji svoje nekretnine izdaju dugoročno i po pristupačnoj ceni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...