Junski međugodišnji pad dostigao 28,5 odsto

Nemačka stanogradnja u oštroj recesiji

EUNekretnineNovac

18.8.2023 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka stanogradnja u oštroj recesiji Nemačka stanogradnja u oštroj recesiji
Nemačke vlasti su u prvih šest meseci 2023. godine izdale za četvrtinu manje odobrenja za stanogradnju nego u prvoj polovini prošle godine, saopštio je... Nemačka stanogradnja u oštroj recesiji

Nemačke vlasti su u prvih šest meseci 2023. godine izdale za četvrtinu manje odobrenja za stanogradnju nego u prvoj polovini prošle godine, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Prema podacima objavljenim u petak, građevinci su u periodu januar-jun u celoj zemlji dobili dozvolu za 50.600 projekata stanogradnje, odnosno 27,2 odsto manje godinu-na-godinu, prenosi DPA.

Junski međugodišnji pad je dostigao 28,5 odsto, sa 21.800 odobrenja.

„Recesiju u gradnji stanova verovatno pre svega podstiču rastući troškovi gradnje i sve nepovoljniji uslovi finansiranja,“ navode statističari.

Broj odobrenja za gradnju, uključujući zidanje novih stanova i preuređenje, ključan su indikator stanja u branši, posebno uzimajući u obzir deficit stambenog prostora u gradovima. Pritom, smanjuje se broj dozvola za gradnju svih vrsta stambenog prostora.

Tako je broj dozvola izgradnje kuća za jednu porodicu pao za 35,4 odsto, dvoporodičnih kuća za čak 53,4 i zgrada sa više stanova za nešto više od četvrtine.

Tražnja za stanovima u Nemačkoj je ogromna, ali broj odobrenja za stanogradnju je već mesecima u recesiji.

Ministarka građevine Klara Gajvic (Klara Geywitz) je priznala da će vlada promašiti cilj gradnje 400.000 stambenih jedinica godišnje koji je sebi postavila koalicionim sporazumom krajem 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...