opada interesovanje i za ulaganje u klimatske ciljeve

Nemci gube poverenje u državu

EUU fokusu

15.8.2023 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemci gube poverenje u državu Nemci gube poverenje u državu
Nemci imaju sve manje poverenja u svoju javnu upravu. Samo 27 odsto ispitanika, dva procentna poena manje nego godinu ranije, reklo je da je... Nemci gube poverenje u državu

Nemci imaju sve manje poverenja u svoju javnu upravu. Samo 27 odsto ispitanika, dva procentna poena manje nego godinu ranije, reklo je da je država sposobna da ispunjava svoje dužnosti. Uz to, sada 69 odsto anketiranih – naspram 66 odsto godinu ranije – kaže da je javna uprava preopterećena, prema rezultatima istraživanja instituta Forsa.

Ugled države u istočnoj Nemačkoj je posebno loš. Tamo je 77 odsto učesnika istraživanja sugerisalo da uprava zbog preopterećenosti ne funkcioniše kako treba. Na zapadu Nemačke to je reklo 68 odsto, prenosi agencija DPA.

Istraživanje je naručilo nemačko Udruženje državnih službenika.

Nezadovoljstvo je posebno veliko među pristalicama desničarske Alternative za Nemačku (AfD) – samo šest odsto njih reklo je da je država u stanju da ispunjava svoje dužnosti. Birači demohrišćanske unije (CDU/CSU), vodećeg opozicionog bloka, su sa 22 odsto nešto optimističniji.

Među pristalicama vladajuće koalicije, birači Zelenih većinski imaju poverenje u državnu upravu (52 odsto). Kod sledbenika socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) je taj udeo 46 odsto, dok je državnu upravu kao dobru ocenilo 34 odsto birača liberala.

U kojim oblastima država zakazuje? Anketa je pokazala značajne promene u odnosu na 2022. Dok je prošle godine – ubrzo nakon početka rata u Ukrajini – snabdevanje energentima sa 17 odsto bilo najkritičnije, sada je to sa 26 odsto politika azila i izbeglica.

Da vlada ima problem sa snabdevanjem energentima sada misli samo sedam odsto građana. Da Nemačka ne može da se izbori sa školskom i obrazovnom politikom, kao ni sa zaštitom klime i životne sredine misli 19, odnosno 17 odsto anketiranih.

Nemci, kao i ranijih godina, najviše poverenja imaju u vatrogasce, potom u medicinske sestre, pa lekare i negovatelje. Kao i godinu ranije, većina ispitanika je kao najvažniji zadatak države navela održavanje socijalne pravde u društvu.

Pokazalo se i da je značajno opao entuzijazam građana za klimatske ciljeve. Sada je sedam odsto manje ljudi kao veoma važan zadatak navelo ulaganja u zaštitu klime širenjem obnovljivih izvora energije.

  • Jj992

    16.8.2023 #1 Author

    Eto, sad nazalost znaju kako je nama odavno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...