Dobri finansijski rezultati najveće ruske banke

Neto dobit Sberbanke u prvih šest meseci osam milijardi dolara

BankeNovacSvet

11.7.2023 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Neto dobit Sberbanke u prvih šest meseci osam milijardi dolara Neto dobit Sberbanke u prvih šest meseci osam milijardi dolara
Neto dobit ruske Sberbanke za prvih šest meseci tekuće godine iznosila je 727,8 milijardi rubalja (8,01 milijardi dolara), navedeno je u izveštaju o finansijskim... Neto dobit Sberbanke u prvih šest meseci osam milijardi dolara

Neto dobit ruske Sberbanke za prvih šest meseci tekuće godine iznosila je 727,8 milijardi rubalja (8,01 milijardi dolara), navedeno je u izveštaju o finansijskim rezultatima banke. Istovremeno, Sberbanka je u junu zaradila 138,8 milijardi rubalja neto prihoda, navedno je u saopštenju.

„Jun je bio snažan kraj semestra. Prešli smo granicu od 80 miliona korisnika online usluga banke mesečno, kao i 107 miliona aktivnih klijenata. Otplate kredita stanovništva za mesec dana su bile najveće ikada, a depoziti stanovništva porasli su za 3,7 odsto“, saopštila je Sberbanka, prenosi Kommersant.

Banka dodaje da je zaključila i posao prodaje evropskog biznisa, što se pozitivno odrazilo na finansijski rezultat. U junu je zaključen dogovor o prodaji 100 odsto akcija Sberbank Europe AG – Einlegerentschädigung, podružnice Sberbanke u Austriji, a vrednost te transakcije nije javno saopštena.


Portfolio kredita za stanovništvo porastao je u junu za 2,6 procenata, odnosno za 12,4 odsto od početka godine, premašivši 13.500 miliijardi rubalja (oko 149 milijardi dolara). Privatnim klijentima izdato je rekordnih oko 720 milijardi rubalja kredita, a iznos sredstava pravnih lica povećan je za 4,4 odsto. Od početka godine iznos sredstava fizičkih lica u Sberbanci povećan je za 8,4 odsto, a pravnih lica za 8,2 odsto.

Ruska centralna banka nastavila je u junu sa objavljivanjem finansijskih izveštaja kreditnih institucija. Izveštaji su dostupni uz izvesne izuzetke koji se odnose na hartije od vrednosti, detalje o kreditnim i depozitnim računima, uključujući analizu rezidentnih i nerezidentnih računa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...