Prodajom kredita drugim bankama isplaćen trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA)

Gasi se Sberbank Evropa

BankeEUNovacVesti

4.5.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Gasi se Sberbank Evropa Gasi se Sberbank Evropa
Ćerka banka ruske Sberbanke, Sberbank Evropa, koja je poslovala sa austrijskom licencom iz Beča, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje. Prodajom kredita drugim... Gasi se Sberbank Evropa

Ćerka banka ruske Sberbanke, Sberbank Evropa, koja je poslovala sa austrijskom licencom iz Beča, neće proglasiti nesolventnost, već će sprovesti gašenje.

Prodajom kredita drugim bankama isplatila je trocifreni milionski iznos Osiguranju depozita Austrija (ESA), kojim su obeštećeni klijenti.

Inače, ESA je do sada isplatila više od 900 miliona evra klijentima Sberbanke. U martu je izračunala da će morati da pokrije depozite u Sberbank Evropi u ukupnoj vrednosti od oko 947 miliona evra, prenosi RTV.

Naime, ESA je morala da pokrije pre svega depozite oko 34.800 klijenata iz Nemačke, koji su uplatili novac u online banci Sberbank Direkt. U Austriji ESA je morala da pokrije depozite oko 120 klijenata.

Sberbank Evropa je 21. aprila održala vanrednu sednicu akcionara na kojoj je doneta odluka o rasformiranju i gašenje banke. Tom prilikom je upravi banke dat nalog da prodaju imovinu i potraživanja.

Sberbank je uspela da proda značajne pakete potraživanja i izvrši isplatu ESA. Kredite Sberbank Evrope otkupili su na prvom mestu austrijska Bawag PSK banka, Anadi Bank, zatim i Kommunalkredit, ali i turska DenizBank. Time će do kraja godine biće sprovedeno redovno gašenje Sberbank Evrope.

Podsetimo, Sberbank Evropa upala je u probleme usled sankcija protiv Rusije, pošto su 1. marta nadležne austrijske vlasti banci zabranile rad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...