za sada "oprezna" nabavka zbog straha od uvođenja sekundarnih sankcija trećim zemljama

Kinezi diskontno kupuju rusku naftu namenjenu Evropi

AnalizaSvetU fokusuVesti

4.5.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kinezi diskontno kupuju rusku naftu namenjenu Evropi Kinezi diskontno kupuju rusku naftu namenjenu Evropi
Kineske nezavisne rafinerije diskretno kupuju rusku naftu uz velike popuste dok zapadne zemlje obustavljaju sopstvene kupovine i istražuju načine da uvedu embargo zbog rata... Kinezi diskontno kupuju rusku naftu namenjenu Evropi

Kineske nezavisne rafinerije diskretno kupuju rusku naftu uz velike popuste dok zapadne zemlje obustavljaju sopstvene kupovine i istražuju načine da uvedu embargo zbog rata u Ukrajini.

Zvaničnik jedne nezavisne rafinerije sa sedištem u Šandongu rekao je da ona nije javno izveštavala o poslovima sa ruskim dobavljačima nafte od početka rata u Ukrajini kako bi izbegla da privuče pažnju i da bude pogođena američkim sankcijama. Kako prenosi Financial Times, taj izvor ističe da je rafinerija preuzela neke od kvota za kupovinu ruske nafte od državnih firmi za trgovinu robom, za koje se smatra da predstavljaju Peking i da su uglavnom odbile da potpišu nove ugovore o snabdevanju.

Mnoge zapadne kompanije se same sankcionišu ili se bore da obezbede osiguranje, isporuku ili finansiranje potrebno za kupovinu ruskog izvoza robe, što povećava očekivanja da će Kina gladna energije uskočiti i kupiti neprodatu količinu.

Kupovine iz kineskih nezavisnih rafinerija otkrivaju kako neki uvoznici zaobilaze tradicionalne rute za pristup jeftinoj ruskoj nafti, pomažući Pekingu da ostane podmiren dok Zapad zasipa Moskvu sankcijama. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zabranile su rusku naftu, a Evropska unija je u razgovorima o embargu i uvođenju ograničenja. Od 15. maja trgovci robom sa sedištem u EU i Švajcarskoj neće moći da prodaju naftu koja potiče iz kompoanije Rosneft bilo gde u svetu.

Nova zaključavanja zbog korona virusa u Kini, logistički i finansijski izazovi izazvani sankcijama Rusiji i rizik od provociranja SAD da uvedu sekundarne sankcije umanjili su apetit kineskih državnih rafinerija za bilo kakvo značajno povećanje kupovine ruske sirove nafte.

Izvor: Pixabay.com

Brodski brokeri i operateri saopštili su da je najmanje šest supertankera — svaki sposoban da preveze do dva miliona barela nafte — sklopilo ugovore o konsolidaciji tereta ruske nafte tipa Ural u Evropi za otpremu u Aziju, uglavnom u Kinu, ali i u Indiju. Neki od ovih barela mogu biti kazahstanskog porekla, navodi se.

Grčki tankeri Nissos Rhenia i Julius Caesar, Searacer, Elandra Denali i Elandra Everest, kojima upravlja kompanija Vitol, te Baltic Sunrise kojim upravlja Trafigura, su među onima koji su natovarili rusku naftu putem transporta sa broda na brod u Evropi. Brodski brokeri su rekli da je još drugih poslova tog tipa možda dogovoreno mimo njihovih logističkih usluga.

Brajan Galager (Brian Gallagher), šef odeljenja za odnose sa investitorima u belgijskoj tankerskoj grupi Euronav, rekao je da je konsolidacija ruske nafte na veće brodove za transport u Aziju bila „neobična”. Ali pošto je Ural pao na 35 dolara po barelu u odnosu na naftu Brent, on je dodao da su kineske rafinerije motivisane da kupuju.

Govoreći o smanjenju potražnje za naftom izazvanom izolacijom, Galager je rekao da im „sada ne treba, ali mogu da je skladište, a isporuka pruža mehanizam koji je fleksibilan“.

Primarna lokacija u Evropi za prebacivanje ruske nafte sa srednje velikih brodova Suezmax ili Aframax do veoma velikih transportera sirove nafte (takozvanih VLCC), tankera toliko ogromnih da ne mogu da se utovare u Baltičkom moru, nalazi se u blizini poluostrva Skav u severnoj Danskoj. Brodovi su takođe prevozili naftu ka Roterdamu i Sredozemnom moru.

„Bez sumnje vidimo veliki skok u obimu sirove nafte tipa Ural koja se kretala na istok preko VLCC brodova od početka rata“, rekao je Henri Kura (Henry Curra), globalni šef istraživanja u Braemar Shipping Services, brodskom brokeru na londonskoj berzi.

Kineske rafinerije preferiraju rusku ESPO sirovu naftu proizvedenu u istočnom Sibiru koja ulazi cevovodom i brodovima koji se utovaruju u Kozmino blizu Vladivostoka. Broj brodova srednje veličine Aframax za koje se očekuje da će utovariti naftu iz Kozmina porastao je sa prosečnih šest sedmično prošle godine na sedam od izbijanja rata.

Kineska kupovina ruske sirove nafte i naftnih derivata je za oko 86.000 barela dnevno veća ovog meseca nego što je bila u proseku prošle godine, prema Kpleru, kompaniji za analizu podataka o robi.

Analitičari kažu da bi ovo marginalno povećanje kineske kupovine moglo da sugeriše da bi pronalaženje alternativnih kupaca za rusku sirovu i naftne derivate moglo biti teže nego što je Moskva očekivala.

Zvaničnik rafinerije u Šandongu rekao je da se pažljivo postupa pri kupovini ruskih zaliha jer bi potencijalno uvođenje sekundarnih sankcija SAD za subjekte iz trećih zemalja koji posluju sa Rusijom moglo dovesti do zatvaranja njenog singapurskog trgovinskog ogranka.

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #1 Author

    U celu situaciju između Rusije i EU sada se petljaju i Kinezi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...