povećanje izvoza ovog energenta za 51,4 odsto u 2021. godini

Angola dobija prvu naftnu platformu u junu

BiznisInfrastrukturaSvetU fokusuVesti

27.4.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Angola dobija prvu naftnu platformu u junu Angola dobija prvu naftnu platformu u junu
Prva naftna platforma u Angoli, pod nazivom Lifua A, biće puštena u rad u junu, a njena izgradnja je pri kraju u kampu Malonog... Angola dobija prvu naftnu platformu u junu

Prva naftna platforma u Angoli, pod nazivom Lifua A, biće puštena u rad u junu, a njena izgradnja je pri kraju u kampu Malonog u Kabinidi.

Platforma će biti porinuta u more za nekoliko nedelja, i to je za ovu državu istorijski događaj, a u prilog joj idu i odlični rezultati na ovom tržištu, što pokazuju rezultati izvozna krajem prošle i početkom ove godine, piše Africanews.com.

Uz podršku giganta Chevron preko svoje lokalne podružnice Cabinda Gulf Oil Company Limited (CABGOC), ovaj projekat je zahtevao budžet od 60 miliona dolara.

Ova informacija je objavljena u javnosti tokom trodnevne posete predsednika Žoa Lorensa (Joao Lourenço) provinciji Kabinda, tokom koje mu je predstavljen projekat.

Prošlog februara, Žoze Barozo (José Barroso), državni sekretar Angole za naftu i gas, predstavljajući rezultate sektora, potvrdio je oporavak nakon užasne 2020. godine. Brojke su pokazale 27,87 milijardi dolara prihoda od izvoza sirove nafte u 2021. godini, što je povećanje od 51,4 odsto godišnje. Kupcima ovog energenta iz Angole, širom sveta je isporučeno ukupno 394,22 miliona barela sirove nafte, na čelu sa Kinom, koja je kupila 71,51 odsto, a Indija sedam odsto.

Projekat koji je deo preokreta u angolskom naftnom sektoru ima za cilj otvaranje 300 direktnih radnih mesta i biće uveden u proizvodnju krajem 2023. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...