Indijske vlasti odložile plaćanje sedam pošiljki ruske nafte

Nju Delhi nezadovoljan ispostavom računa u juanima

NovacSvet

17.10.2023 16:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nju Delhi nezadovoljan ispostavom računa u juanima Nju Delhi nezadovoljan ispostavom računa u juanima
Indija je odložila plaćanje za sedam pošiljki ruske nafte isporučenih lokalnim rafinerijama. Prema navodima neimenovanih izvora, indijske vlasti nezadovoljne su plaćanjem u juanima umesto... Nju Delhi nezadovoljan ispostavom računa u juanima

Indija je odložila plaćanje za sedam pošiljki ruske nafte isporučenih lokalnim rafinerijama. Prema navodima neimenovanih izvora, indijske vlasti nezadovoljne su plaćanjem u juanima umesto u rupijima.

Reč je o nafti koja je isporučena indijskim rafinerijama krajem septembra, tvrde izvori agencije Reuters. Zvaničnici prerađivačke industrije kažu da poravnanja u juanima povećavaju troškove, jer se rupiji moraju najpre pretvoriti u hongkonške dolare, a zatim u juane, što je za oko dva do tri odsto skuplje, prenosi Komersant.

Prema izvorima agencije, smatralo se da se za plaćanje ruske nafte mogu koristiti rupiji, juani u dirhami (valuta UAE). Ruski dobavljači međutim insistiraju na plaćanju u juanima. Predstavnik indijskog Ministarstva finansija rekao je da ne mogu da zabrane privatnim kompanijama da kupuju naftu za juane, ali mogu da zakomplikuju takve transakcije.

„Vlada to neće zaustaviti, ali neće ni podsticati ni olakšavati takvu trgovinu“, rekao je zvaničnik indijskog ministarstva finansija. Indijske rafinerije uspele su da ostvare popust na rusku naftu u iznosu od osam do 10 dolara po barelu, a učešće ruske nafte u indijskom uvozu poraslo je sa 33 odsto u avgustu na 38 odsto u septembru,

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.