Ostvaren promet od 27,1 milijardu dolara

Rusija prvi put među tri najveća trgovinska partnera Indije

Svet

17.7.2023 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rusija prvi put među tri najveća trgovinska partnera Indije Rusija prvi put među tri najveća trgovinska partnera Indije
Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije, jer je trgovinski promet ove dve zemlje za prvih pet meseci ove... Rusija prvi put među tri najveća trgovinska partnera Indije

Rusija je prvi put ušla u prva tri najveća trgovinska partnera Indije, jer je trgovinski promet ove dve zemlje za prvih pet meseci ove godine dostigao je 27,1 milijardu dolara, pokazuju podaci indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

Prema podacima ministarstva, u periodu od januara do maja obim bilateralne trgovine porastao je 3,8 puta, na rekordnih 27,1 milijardu dolara, zbog povećanja indijske kupovine ruske robe 3,9 puta – do 26,5 milijardi dolara, što je omogućilo Rusiji da ostane drugi najveći uvoznik robe u zemlji, piše Politika.

Osim toga, naglo je porastao i izvoz indijskih proizvoda u Rusiju – 2,6 puta, na 639 miliona dolara, preneo je Sputnjik.

Najveći trgovinski partner Indije i dalje je Kina sa ukupnim prometom od 41,1 milijardu dolara, iako je brojka za godinu dana pala za 9,3 odsto.

Druge ostaju Sjedinjene Američke Države, čiji je obim trgovine sa Indijom za godinu smanjen za 12,5 odsto, na 30,4 milijarde dolara.

Trgovinski promet između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Indije od januara do maja smanjen je za 11 odsto, na 24,2 milijarde dolara, zbog čega je ova zemlja pala na četvrtu poziciju.

Saudijska Arabija je na petom mestu sa prometom od 18,3 milijarde dolara, što je pad od 9,1 odsto na godišnjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...