Razvoj zajedničke investicione platforme

Sve jača saradnja između Indije i SAD

SvetU fokusu

17.7.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve jača saradnja između Indije i SAD Sve jača saradnja između Indije i SAD
Sjedinjene Američke Države rade sa Indijom na razvoju investicione platforme za smanjenje troškova kapitala i povećanje privatnih investicija kako bi se ubrzala energetska tranzicija... Sve jača saradnja između Indije i SAD

Sjedinjene Američke Države rade sa Indijom na razvoju investicione platforme za smanjenje troškova kapitala i povećanje privatnih investicija kako bi se ubrzala energetska tranzicija Indije, izjavila je ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen).

Posle bilateralnog sastanka sa indijskom ministarkom finansija Nirmalom Sitaraman na marginama sastanka država članica G20, Jelen je rekla da dve nacije sarađuju u nizu ekonomskih pitanja, uključujući komercijalnu i tehnološku saradnju i jačanje lanaca snabdevanja.

“Naročito se radujemo saradnji sa Indijom na investicionoj platformi za isporuku nižih troškova kapitala i povećanih privatnih investicija kako bismo ubrzali indijsku energetsku tranziciju“, rekla je ona u izjavi dok je prisustvovala G20 u Gandinagaru, glavnom gradu Gudžarata, jedna od industrijski najrazvijenijih država Indije, piše Reuters.

Poseta Jelen Indiji je treća ove godine, što ukazuje na sve veću bliskost između dve zemlje.

“Dok gledamo unapred, ponovo potvrđujemo našu posvećenost postizanju značajnih rezultata kroz bliski angažman“, rekla je Sitharaman u saopštenju, ističući i potencijal za razvojnu saradnju i alternativne platforme za ulaganja za obnovljivu energiju.

Poboljšanje bilateralnih odnosa istaknuto je tokom prošlomesečne državne posete premijera Narendre Modija Vašingtonu tokom koje je potpisan niz ugovora o odbrani i visokoj tehnologiji.

Jelen je takođe rekla da su dve zemlje blizu postizanja sporazuma o globalnom minimalnom poreskom sistemu.

U istorijskom dogovoru iz 2021. koji su pogurale SAD, skoro 140 zemalja pristalo je na minimalni porez od 15 odsto na velike globalne firme, zajedno sa dodatnim porezom od 25 odsto na ostvarivanje ekstra profita”.

Australija i Japan se nadaju da će postići napredak tokom sastanka G20 o globalnom minimalnom porezu. Neki analitičari sumnjaju u to da li se može postići dogovor za tako veliku promenu u prekograničnom oporezivanju, jer će pojedine vlade želeti da daju prioritet nacionalnim poreskim režimima sa višim stopama, dok će druge hteti i dalje da privlače velike investitore nižim porezima.

Nakon skupa G20 u Indiji, Jelen će posetiti Vijetnam.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...