Četvorostruki rast ruskog izvoza u drugu najmnogoljudniju zemlju na svetu

U toku pregovori o slobodnoj trgovini između Rusije i Indije

Svet

18.4.2023 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U toku pregovori o slobodnoj trgovini između Rusije i Indije U toku pregovori o slobodnoj trgovini između Rusije i Indije
Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, potvrdili su njihovi ministri, što će produbiti njihove trgovinske odnose, koji su procvetali otkako je... U toku pregovori o slobodnoj trgovini između Rusije i Indije

Indija i Rusija pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, potvrdili su njihovi ministri, što će produbiti njihove trgovinske odnose, koji su procvetali otkako je počeo sukob u Ukrajini.

Indijski ministar spoljnih poslova S. Jaišankar (Subrahmanyam Jaishankar) rekao je na skupu u Nju Delhiju da su dogovorili “prethodni sporazum”, a ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov najavio je da će sporazum o slobodnoj trgovini garantovati bilateralna ulaganja.

Indija nije direktno kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu, koju Moskva smatra “posebnom vojnom operacijom”, i pozvala je na mirno rešenje sukoba dijalogom, piše Danas pozivajući se na Reuters.

Rusija, tradicionalni snabdevač Indije vojnom opremom, prošlog meseca postala i glavni indijski snabdevač sirovom naftom istisnuvši Irak. Ukupan indijski uvoz iz Rusije povećao se u proteklih godinu dana gotovo četiri puta na 46,33 milijardi američkih dolara.

“Moramo pronaći nišu u proizvodima koje Indija može zameniti. U civilnim projektima nam je potrebna široka saradnja kakva je bila pre sankcija”, istakao je Manturov.

Kako piše Reuters, Rusija želi da uveze više od 500 proizvoda iz Indije za ključne sektore uključujući automobile, avione i vozove.

Indija takođe želi da smanji sve veći trgovinski deficit s Rusijom, koja je njen najveći snabdevač vojnom opremom i četvrto tržište za njene lekove.

Jaišankar je rekao da bi indijska preduzeća mogla da imaju koristi od ruske tehnologije i da Nju Delhi radi na rešavanju pitanja plaćanja, sertifikacije i logistike.

  • MAJA

    18.4.2023 #1 Author

    Njihova saradnja se pojačala i intezivirala od kad je aktuelna situacija zbog rata u Ukrajini

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.4.2023 #2 Author

    Kao i uvek rat je nekome majka a nekome maceha…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...