Kineska privreda se oporavlja

Kina upumpala dodatnih 25 milijardi dolara u bankarski sektor

BankeBerzaSvet

17.4.2023 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kina upumpala dodatnih 25 milijardi dolara u bankarski sektor Kina upumpala dodatnih 25 milijardi dolara u bankarski sektor
Kineska centralna banka osigurava veću likvidnost u finansijskom sistemu, a zadržava nepromenjenu kamatnu stopu na kredite, dok nastoji da spreči pad finansiranja koji proizlazi... Kina upumpala dodatnih 25 milijardi dolara u bankarski sektor

Kineska centralna banka osigurava veću likvidnost u finansijskom sistemu, a zadržava nepromenjenu kamatnu stopu na kredite, dok nastoji da spreči pad finansiranja koji proizlazi iz oporavka potražnje za kreditima.

Narodna banka Kine ponudila je 170 milijardi juana (25 milijardi dolara) sredstava bankama kroz instrument za srednjoročno kreditiranje. To je rezultiralo neto injekcijom od 20 milijardi juana u aprilu, najmanjom od novembra. Takođe je ostala nepromenjena kamatna stopu na 2,75 odsto, osmi mesec zaredom, kao što je očekivala većina ekonomista i analitičara u Bloombergovoj anketi, prenosi SEEbiz.

Manja rezerva likvidnosti ukazuje da kineska centralna banka procenjuje učinak popuštanja u martu, kada je i smanjila udeo bankarskih rezervi i osigurala više gotovine za podršku rastu. Podaci od prošlog meseca pokazali su da je privredni oporavak uzeo zamah, sa povećanjem kreditne ekspanzije i izvozom koji nadmašuje procene.

“Ishod je u skladu sa očekivanjima za malo povećanje. Iako smo dugo planirali potencijalno malo smanjenje kamatnih stopa ove godine, čini se da to nije neizbežno”, rekla je Frances Cheung, strateg za stope u Oversea-Chinese Banking Corp. u Singapuru.

Kineska privreda se oporavlja, a cilj rasta od oko pet odsto ove godine mogao bi da se postigne kako se tržište nekretnina poboljšava, rekao je guverner PBOC-a Yi Gang tokom sastanka Grupe 20 prošle nedelje.

Tagovi
BANKE KINA
  • SHALIMAR

    17.4.2023 #1 Author

    Kinezima niko nista ne moze…

    Odgovori

  • SUNCICA

    17.4.2023 #2 Author

    Da li e Kina spasiti dolar, to ce biti tesko

    Odgovori

  • SUNCICA

    17.4.2023 #3 Author

    Jaka drzava

    Odgovori

  • Boba321

    17.4.2023 #4 Author

    Primer su kako da se radi

    Odgovori

  • MITAR

    20.4.2023 #5 Author

    Kina je svrtska sila i to svakim danom pokazuje i dokazuje, izuzetno pametno odrzavaju stabilnom ekonomiju i svoj bankarski sistem.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...